Sint-Pietersbasiliek gebruikt nu revolutionair geluidssysteem

De upgrade gebeurde na een grondige akoestische studie. ‘Het lijkt nu alsof het geluid rechtstreeks uit het altaar komt’, aldus de architect.
25/07/2023 - 11:31
Binnenzicht van de Sint-Pietersbasiliek met baldakijn van Bernini
Binnenzicht van de Sint-Pietersbasiliek met baldakijn van Bernini © Wikipedia

In de Sint-Pietersbasiliek in Rome is afgelopen weekend een nieuw, hoogtechnologisch geluidssysteem in gebruik genomen. Meer dan 80 luidsprekers en een nieuwe digitale installatie zorgen ervoor dat bezoekers de missen met de paus - vaak opgeluisterd door het koor van de Sixtijnse kapel - voortaan in de allerbeste omstandigheden kunnen volgen. Het vorige klanksysteem is bijna 25 jaar oud — het werd ter gelegenheid van het Jubeljaar 2000 geplaatst. 

Volgens kardinaal Mauro Gambetti, aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek, zijn er voor dit project specialisten uit diverse vakgebieden samengebracht. De Italiaanse architect Carlo Carbone, die door het projectteam werd ingehuurd, vertelt dat aan de plaatsing van de nieuwe technologie heel wat tests voorafgingen.

Het lijkt nu alsof het geluid rechtstreeks uit het altaar komt, vertelde hij aan Radio Vaticaan.

Bij de plaatsing werd rekening gehouden met een progressieve en zeer kleine vertraging, in de orde van milliseconden, naarmate bezoekers zich verder van het altaar verwijderen. Het nieuwe geluidssysteem komt ook de persoonlijke, spirituele ervaring van de kerkgangers ten goede omdat de stemmen en geluiden de indruk wekken dat zij de kerkgangers omringen.


Huzarenstuk

Ook technisch is de nieuwe geluidsinstallatie een huzarenstuk. Daarbij werden kabels verwijderd die zich in de afgelopen zeventig jaar onder de vloer hadden opgehoopt. Ze zijn vervangen door 200 kilometer moderne glasvezelkabels om de signaaloverdracht en het beheer van het systeem aanzienlijk te vereenvoudigen. Volgens de geluidstechnici maakt dit nieuwe digitale systeem het ook mogelijk om te kiezen voor verschillende instellingen, al naargelang de gelegenheid.

De installatie is ook rechtstreeks aangesloten op het televisie- en radiosysteem dat gebruikt wordt tijdens de uitzendingen van plechtigheden in Eurovisie.

Bron: Vaticannews.va