Sint-Pietersbasiliek in Rome opnieuw publiek toegankelijk

Na een grondige reinigings - en ontsmettingsbeurt is de Sint-Pietersbasiliek opnieuw toegankelijk voor het publiek, zij het in beperkt aantal.
18/05/2020 - 13:34

Sinds vanmorgen is de Sint-Pietersbasiliek in Rome opnieuw toegankelijk voor het publiek. De basiliek werd tien wekend geleden gesloten als een onderdeel van de maatregelen van Vaticaanstad om coronabesmetting te voorkomen. Alles is in gereedheid gebracht om de gelovigen te ontvangen die vanaf vandaag terugkeren om te bidden bij het graf van Sint-Pieter, overeenkomstig de geldende voorschriften, laat de verantwoordelijke Massimiliano Menichetti weten. Daarvoor werden de afgelopen dagen de beuken, altaren en de rest van de indrukwekkende basiliek deskundig gereinigd en ontsmet.

Reiniging van de crypte van Sint-Pieter
Reiniging van de crypte van Sint-Pieter © Vatican Media

Prof Andrea Arcangeli, adjunct-directeur van het Directoraat Gezondheid & Hygiëne van het gouvernement van Vaticaanstad, heeft alle vertrouwen erin dat het publiek nu in alle veiligheid kan terugkomen. Met zeep- en andere reinigings- en ontsmettingsoplossingen werd eventuele bacteriële en virale besmetting op de oppervlakken bestreden. Al is het duidelijk dat een totale ontsmetting onmogelijk is. Dat kan alleen bij een sterilisatie, zoals in de operatiekamer. In de Sint-Pietersbasiliek is dat praktisch onmogelijk omdat de chlooroplossingen die daarvoor gebruikt worden kostbare oppervlakken, onder meer die van de wereldberoemde kunstwerken, kunnen beschadigen.

Paus Franciscus lanceerde zondag nog een oproep tot de gelovigen om nauwgezet alle veiligheidsmaatregelen te respecteren, zonder de heropening van de kerken in Rome en van Vaticaanstad expliciet te vermelden.

Bron: VIS/I.Media/Vaticannews.va