Sint-Pius X Priesterbroederschap bijna rond met Vaticaan

Fellay, de overste van Sint-Pius X, gaat er prat op dat het Vaticaan de traditionalisten tegemoet komt zonder dat zij zelf toegevingen moeten doen.
07/09/2016 - 15:35
© SSPX

Volgens Bernard Fellay, de overste van de Sint-Pius X Priesterbroederschap, zijn de gesprekken met het Vaticaan over de re-integratie van de traditionalistische broederschap in de katholieke Kerk bijna afgesloten. Hij gaat er naar eigen zeggen prat op dat daarbij niet de minste toegeving aan het Vaticaan moet worden gedaan.

Groeiend verzet tegen paus Franciscus

Tijdens een voordracht in Nieuw-Zeeland beweerde Felay dat de vooruitgang naar zijn mening ook te danken is aan de groeiende weerstand binnen de katholieke Kerk tegen paus Franciscus. Zelfs bij de kardinalen en bisschoppen is er steeds meer onbehagen. Twee à drie jaar geleden waren wij de enigen die dit aanklaagden. Vandaag hebben wij het monopolie over zulke aanklachten verloren. Sommige mensen hebben nog een geweten en zijn geschokt door wat er zich in de Kerk afspeelt. Het zijn deze mensen die de broederschap steunen.

Personele prelatuur

Over de manier waarop zijn broederschap in de katholieke Kerk formeel kan worden geïntegreerd, herhaalde Felay wat al eerder heeft gezegd. Tijdens de gesprekken van juli werd ons de status van personele prelatuur in het vooruitzicht gesteld. Die prelatuur kan nog het best vergeleken worden met een superbisdom. 

Vooruitgang in de gesprekken

De curiebisschop Guido Pozzo, de secretaris van de commissie Ecclesia Dei die voor het Vaticaan bevoegd is voor de dialoog, bevestigt de vooruitgang in de gesprekken met Sint-Pius X. Hij benadrukt dat niet alle documenten van het Tweede Vaticaans Concilie even bindend zijn. Dat is volgens hem onder meer het geval met de standpunten over interreligieuze dialoog, oecumene en godsdienstvrijheid.

Bron: Radio Vaticana (Duitstalig)