Sint-Rita blijft wereldwijd bijzonder populair
De populaire volksheilige staat alom bekend als 'patrones van de hopeloze gevallen'. Het beeldhouwwerk weegt ruim 30 ton. Het krijgt later een plaats op een kruispunt tussen de gemeenten Cascia (Umbrië, Italië) en Roccaporena, de geboorteplaats van de heilige.
Witte roos
Ook in Vlaanderen bestaat er nog steeds een grote verering voor Sint-Rita. De heilige kende een heel turbulent leven, getekend door veel tegenslag en leed. Zo werd haar gezin uitgemoord. Uiteindelijk koos zij voor het kloosterleven, vertelt diaken Bob Timmermans van de Sint-Ritaparochie in Kontich. Toen zij stervende was, vroeg zij naar een witte roos uit de kloostertuin, die zij jarenlang had verzorgd. Het was op dat moment volop winter en het leek onmogelijk om aan haar verzoek te voldoen. Tot bleek dat de roos ondanks de winter toch in kloostertuin in bloei stond. De heilige wordt tot op vandaag aanroepen voor de hopeloze gevallen. Ook vandaag nog bidden vele mensen met een probleem, die gebukt gaan onder leed dat zij niet langer kunnen dragen of die niet langer een uitweg zien tot de heilige om moed en troost.
Bedevaart
In onze kerk in Kontich staat een afgietsel van het originele beeld van de heilige, zegt diaken Timmermans. Nog steeds komen groepen vanuit heel Vlaanderen op bedevaart. Er wordt dan ook telkens een eucharistieviering opgedragen. Elke zondagnamiddag om 15 uur is er nog steeds een bedevaartsmis voor de heilige Rita. Op haar feestdag, op 22 mei, is er de hele dag een groot verloop van pelgrims. In die periode ook worden de rozen, die verwijzen naar het wonder van de Heilige Rita, verkocht en gewijd.