Sint-Vincentiuskerk in Eeklo wordt gerestaureerd
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft groen licht gegeven voor eerste fase van de restauratie van de Sint-Vincentiuskerk in Eeklo. Daarvoor stelt de Vlaamse overheid een premie van 1.714.440,80 euro ter beschikking. Minister Diependaele: De Sint-Vincentiuskerk van Eeklo is een echte schatkamer van de neogotiek. Aan de binnenkant zijn de muren volledig beschilderd door het huis Leon Bressers uit Gent. Het zeer rijk uitgevoerde neogotische meubilair was een van de redenen om de kerk in 1983 te beschermen. Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. Maar door ons patrimonium te gebruiken als cultureel en toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een economische en maatschappelijke meerwaarde op.
De Sint-Vincentiuskerk in Eeklo is een kolossale bakstenen kerk. Zij werd gebouwd in 1878-1883 naar een ontwerp van architect Modeste de Noyette. De westertoren is bijna 100 meter hoog. De kerk werd in 1946 verrijkt met een orgel dat gebouwd werd door de Gentse orgelmaker Joseph Delhaeye. In 1956 werd een akkoord gesloten met orgelmaker Lovaert uit Gent tot het bouwen van een nieuw instrument met meer romantische strekking. Het orgel is sinds 1980 beschermd, de kerk volgde in 1983.
De laatste restauratiewerken aan de kerk in Eeklo hebben inmiddels al meer dan 10 jaar geleden plaatsgevonden. Nu komen in een eerste restauratiefase de daken en de buitenmuren van het koor en de dwarsbeuk aan bod. Het voegwerk wordt volledig vernieuwd en aangetaste bakstenen worden vervangen. Muren onder spanten en muurplaten worden om stabiliteitsredenen vernieuwd. De dakconstructie wordt hersteld en dakbedekking vernieuwd. Ook wordt het glas-in-lood van het koor en de dwarsbeuk gerestaureerd. In een tweede fase worden de daken, de gevels en de glas-in-loodramen van het schip en de zijkapellen gerestaureerd.
Het renovatieproject in twee fasen loopt tot en met 2025 en zal zo’n 5 miljoen euro kosten, waarvoor zowel de kerkfabriek als het stadsbestuur ook ieder 800.000 euro voor hun rekening nemen. De stad Eeklo is blij dat het neogotische monument in de kern van de stad en het Meetjesland terug in zijn unieke schoonheid hersteld kan worden, zowel binnen als buiten, reageert de Eeklose schepen van Patrimonium en Financiën Koen Loete. Naast de religieuze functie is deze prachtige kerk voor het toerisme en de cultuurbeleving een echte aantrekkingspool voor velen.
Bron: Onroerend Erfgoed