Sir David Attenborough wil expliciet verbod op creationisme

Volgens de Britse bioloog en filmmaker Sir David Attenborough kan er geen plaats zijn voor creationisme in de lessen wetenschap.
10/09/2019 - 12:10
sterrennevel
sterrennevel © Nasa.gov

Sir David Attenborough, de Britse bioloog die bekend is dankzij zijn vele natuurdocumentaires, roept naar aanleiding van de onderwijshervorming in Wales op om in de leerplannen een verbod op het onderwijzen van het creationisme op te nemen. Momenteel is dat niet expliciet verboden.

In een petitie, die hij samen met een 50-tal andere wetenschappers ondertekende, vraagt Attenborough dat zo’n verbod bij het opstellen van de nieuwe onderwijsprogramma’s voortaan met zoveel woorden wordt vermeld. Ook de christelijke denktank Ekklesia steunt de oproep van de wetenschappers in hun brief, verschenen onder de titel: Onderwijs: evolutie, geen creationisme.  

De Britse priester, geoloog en historicus Michael Roberts verduidelijkt dat het onlogisch is dat het creationisme in de lessen wetenschap onderwezen wordt. Wetenschappelijk gezien bezit het creationisme geen geloofwaardigheid omdat het gebaseerd is op een misverstand en een verkeerde voorstelling geeft van wat de wetenschap zegt; vooral ook door wat we dankzij de geologie weten over de gigantische leeftijd van de aarde. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er een schepper is. Maar tegelijk vind ik dat dat de leerkracht wetenschap een neutrale positie moet aannemen met betrekking tot de vraag of er een schepper is.

In Wales is er echter ook verzet tegen de oproep van de wetenschappers en de plannen om het onderwijzen van het creationisme te verbieden. John MacKay, een verdediger van het creationisme, acht het essentieel dat leerlingen weten wat deze opvatting concreet betekent. Bovendien is het volgens hem niet de taak van de lessen geschiedenis of wetenschappen om een specifieke visie op te leggen. Men tracht de evolutieleer bovendien voor te stellen als het ultieme antwoord, terwijl dit duidelijk niet het geval is.

Bron: Premier Christian Radio