Slachtoffers van Franco vragen opening archieven

Slachtoffers van de Spaanse dictator Franco vinden dat zij recht hebben op transparantie over de periode van de dictatuur.
04/07/2022 - 10:00
Francisco Franco
Francisco Franco © Wikipedia

Emilio Silva Barrera heeft namens een vereniging van republikeinse slachtoffers van de Spaanse dictator Francisco Franco een brief gestuurd naar aartsbisschop Bernardino Cleopas Auza, de apostolische nuntius in Spanje. Ze vragen dat paus Franciscus, die onlangs opdracht gaf om de documenten over de Joden en de Holocaust op internet beschikbaar te stellen, ook de kerkelijke archieven over de periode van het bewind van Franco zou vrijgeven. Zij geloven dat het initiatief kan helpen bij het opsporen van duizenden vermiste personen uit de periode van 1936 tot 1975 en kan bijdragen tot een beter begrip van de gebeurtenissen.

Het Vaticaan heeft eind juni het grootste gedeelte van 40.000 bestanden met onder meer hulpverzoeken van Joden aan paus Pius XII online geplaatst. De familieleden van slachtoffers van Franco vragen dat het Vaticaan hetzelfde zou doen met de kerkelijke archieven over de Spaanse dictatuur, omdat dit beter zou helpen begrijpen wat er in Spanje is gebeurd na de staatsgreep van 1936 en tot aan de dood van Francisco Franco in november 1975.

Meer dan 80 jaar na de staatsgreep van Franco vragen wij de opening van de archieven en verzoeken om toegang tot alle documentatie die kan helpen om te weten wat er precies is gebeurd en om de laatste rustplaats te weten te komen van enkele van de duizenden mensen die verdwenen zijn. Dit zou een minimaal gebaar zijn na de schade die aan onze samenleving is toegebracht door de alliantie tussen de katholieke hiërarchie en de Spaanse fascisten, die Adolf Hitler en Benito Mussolini als hun belangrijkste bondgenoten hadden, staat te lezen in de brief.

Bron: The Objective