Slachtoffers seksueel misbruik willen paus half uur spreken

Samen stelden ze een brief op met een aantal eisen. ‘We vragen 1 seconde gesprekstijd voor elk gekend Belgisch slachtoffer, in totaal 34 minuten.'
25/02/2024 - 09:55

Verschillende mensen die misbruikt zijn door geestelijken en familieleden van slachtoffers kwamen gisteren naar jaarlijkse gewoonte samen in Buizingen. Sinds de reeks Godvergeten sloten nieuwe mensen zich bij de groep aan. 

Er werd onder meer gesproken over het geplande bezoek van de paus aan ons land, dit najaar. De slachtoffers stelden een brief op met wat ze van het bezoek verwachten. ‘Daarin stellen we duidelijk dat we de paus willen ontmoeten, dat we zelf de locatie willen kiezen en hoelang we in gesprek gaan’, aldus Gert Verstraete namens de slachtoffers.

Concreet vragen ze 1 seconde gesprekstijd voor elk slachtoffer dat in België gekend is. 

Linda Opdebeeck, slachtoffer van seksueel misbruik binnen de Kerk: ‘We zijn met 1.873 gekende slachtoffers, dat komt neer op 34 minuten en 31 seconden. We willen de paus ontmoeten in de KU Leuven. Hij moet die 34 minuten en 31 seconden gewoon zwijgen en naar ons luisteren.’

De slachtoffers blijven verontwaardigd door de manier waarop de Kerk het seksueel misbruik heeft aangepakt. Dat bisschop Johan Bonny vanaf 1 september een centrum wil openen waar slachtoffers terechtkunnen, vinden ze ongeloofwaardig en veel te laat. Ze vrezen ook dat de parlementaire onderzoekscommissie haar werk niet meer zal kunnen afronden binnen deze legislatuur.

Bron: VRTNWS