Slecht rapport voor Spaanse seminaries?

Na de audit bij de seminaries worden de Spaanse bisschoppen voor overleg naar Rome geroepen.
02/11/2023 - 10:13
Priesterwijding bij Opus Dei
Priesterwijding bij Opus Dei © Opus Dei

Het Dicasterie voor de Clerus roept de Spaanse bisschoppen naar Rome voor overleg over de 45 seminaries in Spanje waar de toekomstige priesters worden gevormd. De uitnodiging is het resultaat van een audit in opdracht van de paus, die tussen februari en maart van dit jaar door twee bisschoppen uit Uruguay werd uitgevoerd. De bijeenkomst, waarin het Vaticaan en de Spaanse bisschoppen zich samen over de resultaten van de audit van de bisschoppen Milton Luis Tróccoli en Arturo Eduardo Fajardo buigen, vindt plaats op 28 november in Rome. De audit betreft niet enkel de diocesane seminaries, maar ook die van het Neo Catechumenaat en Opus Dei. 

Momenteel telt Spanje 974 seminaristen. 725 minder dan tien jaar geleden. Volgens Vida Nueva maakt het Dicasterie zich zorgen over de kwaliteit van de opleiding van de toekomstige priesters. Het betreft vooral tekortkomingen bij de begeleiding naar emotionele volwassenheid van de kandidaten, de theologische en pastorale vorming, maar ook de nostalgie in een aantal van deze instellingen naar de periode van voor het Tweede Vaticaans Concilie. 

De Spaanse Kerk ging er aanvankelijk van uit dat de audit louter moest voorbereiden op een fusie en hergroepering van de diverse priesteropleidingen. De bisschoppen zeggen dat zij vertrouwen hebben in de bevindingen van de audit en bereid zijn om indien nodig aanpassingen door te voeren.

Bron: Vida Nueva