Slechts 1/3 van elektronisch afval wordt gerecycleerd

In Europa komt maar 1/3 van het elektronisch afval in officiële inzamel- en recyclagesystemen terecht. Geef illegale handel geen kans en recycleer.
19/04/2016 - 17:53
Uit België wordt ruim 50 % elektronisch afval ingezameld en gerecycleerd. © RR

Sinds 2010 houdt Interpol een wereldwijde database bij voor elekronisch afval. De illegale stromen van dit afval naar ontwikkelingslanden bleken zo groot en de winsten navenant, dat internationale samenwerking zich opdrong.

Uit een rapport van Interpol blijkt nu dat Europese bedrijven en consumenten in 2012 niet minder dan 9,5 miljoen ton elektronica en elektrische toestellen weggooiden. Daarvan kwam slechts 3,3 miljoen ton terecht in officiële inzamel- en recyclagesystemen, of 35 procent. Meer dan 6 miljoen ton verdween.

60 % van de e-waste bestaat uit keuken- en badkamertoestellen. Mobiele telefoons en computers zijn goed voor 7 %.

Slecht beheer en illegale handel

Naar schatting 1,3 miljoen ton werd uitgevoerd, in niet gedocumenteerde transporten, samen met andere materialen. Ongeveer 4,7 miljoen verdween in Europa zelf, vooral door slecht beheer en illegale handel. In het illegale circuit zijn onderdelen zoals kostbare metalen en printplaten erg in trek.

Legale afvalverwerkers lopen ruim 1 miljard euro aan inkomsten mis, terwijl in Afrika de schadelijk afval zich opstapelt.

België doet het niet slecht, maar kan beter

Zweden en Noorwegen zijn het meest effectief in de recycling van elektronisch afval. Zowat 80 % wordt hier gerecycleerd volgens de richtlijnen: lekkage van gevaarlijke stoffen voorkomen en waardevolle grondstoffen onttrekken.

In België wordt iets meer dan de helft van de e-waste ingezameld en verwerkt. Minder dan 10 % gaat in de vuilbak. 5 % gaat naar het buitenland om daar hergebruikt te worden. Ruim 10 % wordt ingezameld en verwerkt samen met ander afval.

Over een kwart van de e-waste in ons land ontbreekt elke informatie.

Over 4 jaar zouden we 85 % van het afval duurzaam moeten recycleren. Als belangrijkste maatregel om die norm te halen, schuiven de onderzoekers de voorlichting van de consument naar voren.

Bekijk het onderzoek van Interpol.