Slechts helft van de Italianen is nog katholiek

Ook in Italië lijkt de tijd van het rijke Roomse leven voorbij. Steeds minder inwoners noemen zich nog katholiek.
30/03/2016 - 15:57

Italië mag dan samen met Ierland en Polen als vanouds tot de meest katholieke landen van Europa behoren, ook  daar slaat de secularisatie genadeloos hard toe. Volgens een studie van het onderzoeksbureau SWG bij 1.500 Italianen, waarvan de resultaten dinsdag in de krant L’Unità werden gepubliceerd, noemt de helft van de Italianen zich nog katholiek en 13 procent ‘christen’. Vier procent is orthodox of protestants. Twee procent noemt zich boeddhist, 1 procent joods en 1 procent moslim. Twintig procent van de respondenten zegt atheïstisch te zijn.

64 procent van de ondervraagden beweert niet het gevoel te hebben lid te zijn van een godsdienstige gemeenschap. Een kwart gelooft in reïncarnatie. 24 procent denkt dat het lot van de ziel is voorbestemd. 21 procent gelooft in wonderbaarlijke genezingen. 18 procent is overtuigd van de werking van karma. 17 procent hecht waarde aan astrologie. 16 procent denkt dat er buitenaardse wezens op aarde zijn. 16 procent gelooft in het boze oog. 16 procent neemt spiritistische seances serieus. 14 procent denkt dat mensen door de duivel bezeten kunnen zijn en 9 procent gelooft dat tarotkaarten de toekomst kunnen voorspellen.

Mgr. Bruno Forte, aartsbisschop van Chieti-Vasto en adviseur van de paus, vindt de cijfers niet meteen verbazen, maar noemt ze wel zorgwekkend: Het is niet zo dat wie niet in God gelooft helemaal nergens meer in gelooft. Integendeel, zij lopen juist gevaar om in alles te geloven, als een surrogaat van het godsdienstige geloof.

Bron: AdnKronos/RNS/www.kro-ncrv.nl/inspiratie

© Toerisme Rome