Slovaakse kardinaal Jozef Tomko overleden
De Slowaakse kardinaal Jozef Tomko is in Rome op 98-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste kardinaal ter wereld. Enkele weken geleden raakte hij in het ziekenhuis besmet met het coronavirus, toen hij er werd behandeld voor een dwarslaesie. Zijn uitvaart zal plaatsvinden in de Sint-Elisabethkathedraal van Košice. Kardinaal Jozef Tomko was decennialang een van de meest prominente curieleden uit Oost-Europa. Het was de Poolse paus Joannes Paulus II die hem in 1985 tot kardinaal creëerde.
Jozef Tomko werd op 11 maart 1924 in Udavské (Slovakije) geboren. Hij studeerde theologie in Bratislava. Aan het Pauselijke Atheneum van Lateranen en de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit behaalde hij graden in de theologie, het kerkelijk recht en de sociale wetenschappen. In 1979 benoemde paus Joannes Paulus II hem tot secretaris-generaal van de Bisschoppensynode en wijdde hem kort daarna tot bisschop. In 1985 werde Tomko als secretaris-generaal opgevolgd door de Vlaamse scheutist en kardinaal Jan Pieter Schotte (1922-2005). Van 1985 tot 2001 was Tomko prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren. Daarna bleef hij nog tot in 2007 voorzitter van het Comité voor het Internationale Eucharistische Congres.
Aanvankelijk was Tomko in 1966 in Rome aan de slag gegaan als medewerker van de Congregatie voor de Geloofsleer. Van 1970 tot 1978 doceerde hij ook kerkelijk recht aan de Gregoriaanse Universiteit. Vanaf 1972 was hij nauw betrokken bij de oecumenische dialoog en vooral met de Lutherse Wereldfederatie. Hij was een vertrouweling van paus Joannes Paulus II, die hem ook vaak aanstelde als zijn vertegenwoordiger voor de regionale conferenties van bisschoppen van de CELAM (Latijns-Amerika) en SECAM (Afrika en Madagaskar). Toch raakte hij vooral bekend als prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, een functie die hij 16 jaar (tot 9 april 2001) lang zou uitoefenen. Opmerkelijk is dat hij al die jaren ook pastoor bleef in Rome.