Sloveense bisschoppen reageren aangeslagen

De Sloveense bisschoppen spreken hun solidariteit en medeleven uit met de slachtoffers van de jezuïet en kunstenaar Marko Ivan Rupnik.
23/12/2022 - 12:43
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst
De jezuïet Rupnik werd vooral bekend dankzij zijn mozaïekkunst © Vatican Media

De Sloveense katholieke bisschoppen hebben donderdag in een gezamenlijke verklaring emotioneel gereageerd op het geestelijke en seksuele misbruik tegen vrouwen waaraan de Sloveense kunstenaar en jezuïet Marko Ivan Rupnik zich schuldig heeft gemaakt. Zij bestempelen zijn misbruik van minstens 2 godgewijde vrouwen als verachtelijk en doen een oproep tot mogelijke slachtoffers die door hem of een andere priester zijn misbruikt, om zich te melden. Elk misbruik van spirituele macht en autoriteit om geweld te plegen tegen ondergeschikten is een onaanvaardbare en verachtelijke gedrag, schrijven de bisschoppen. 

Eerder veroordeelde de leiding van de jezuïeten al het wangedrag en ook daar klonk de oproep aan mogelijke slachtoffers om dat meteen te melden. De sociëteit onderstreepte dat er sinds 2019 ernstige beperkingen waren opgelegd aan de publieke functies van hun in ongenade gevallen confrator. Ondertussen is er toenemend ongenoegen omdat Rupnik op zijn minst officieel nog altijd raadgever is van het Dicasterie voor de Clerus en het Dicasterie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten
  
Bron: SŠK