Sociale media kunnen ontmoeting en solidariteit versterken

In zijn boodschap voor Mediazondag maakt paus Franciscus een kritische reflectie over de kansen én de schaduwkanten van sociale media.
25/01/2019 - 11:16
Paus Franciscus op Instagram
Paus Franciscus op Instagram © Instagram

De jaarlijkse boodschap van paus Franciscus ter gelegenheid van de Werelddag van de Sociale Communicatiemiddelen staat dit keer nadrukkelijk in het teken van sociale media, zoals Facebook en Twitter. De inhoud van de boodschap wordt traditioneel op de feestdag van Sint-Franciscus van Sales (24 januari), de patroonheilige van de journalisten, bekendgemaakt.  In zijn boodschap erkent de paus de bijdrage van sociale netwerken op het internet tot ontmoeting en solidariteit. Maar tegelijk waarschuwt hij voor de gevaren van digitale communicatie, fake news en het opzettelijke verspreiden van desinformatie om interpersoonlijke relaties aan te tasten.

De paus wijst erop dat persoonsgegevens om economische of politieke redenen misbruikt kunnen worden. Het internet is een goede kans om mensen aan te moedigen om anderen te ontmoeten. Maar het kan ook tot meer en meer zelfisolatie leiden. Tot slot roept hij jongeren die op het internet actief zijn vooral op om zich niet volledig over te geven aan sociale netwerken en om geen sociale vervuilers te worden.

Bron: Vaticannews.va

Volg Kerknet op Twitter