Sœur André (118), de oudste vrouw ter wereld, overleden

Sœur André, geboren als Lucile Randon, trad in 1944 in het klooster in en is 118 jaar en 340 dagen oud geworden.
18/01/2023 - 10:48
Sœur André overleefde twee wereldoorlogen en corona
Sœur André overleefde twee wereldoorlogen en corona © VaticanNews

Sœur André, op 11 februari 1904 als Lucile Randon geboren in het Zuid-Franse Alès (Zuid-Frankrijk) en daarmee de oudste vrouw ter wereld, is in de nacht van maandag op dinsdag in Toulon overleden. Zij is rustig ingeslapen in het rvt Sainte-Catherine-Labouré, waar zij al enkele jaren verbleef. Zr. André overleefde twee wereldoorlogen, acht pausen en in 2021 ook nog corona. Er is een groot verdriet, maar ze wilde het. Zij verlangde ernaar om verenigd te worden met haar geliefde broer. Voor haar is het een bevrijding, getuigde David Tavella, de communicatieverantwoordelijke van het rvt.

Sœur André, die op 11 februari 2022 haar 118de verjaardag vierde, was al langer de oudste religieuze ter wereld en de oudste vrouw in Europa. Zij was blind en aan een rolstoel gekluisterd. Zij werd nog elke dag naar de kapel van het rusthuis gebracht om er de eucharistieviering bij te wonen. Na het overlijden van de Japanse Kane Tanaka (119) op 19 april 2022 werd zij de oudste vrouw op aarde wiens burgerlijke staat was geverifieerd.

Het geheim van haar gevorderde leeftijd was naar eigen zeggen eenvoudig: elke dag bidden en een kop warme chocolademelk drinken.

Lucile Randon groeide op in een niet-praktiserend protestants gezin. Pas op haar 19de liet zij zich dopen. In 1944, op haar 41ste, trad zij als novice binnen in de congregatie van de Filles de la Charité in de Rue du Bac in Parijs. Ze werkte als verzorgster van weeskinderen en bejaarden in een hospitaal in Vichy en als nachtzuster in La Baume d'Hostun in de Drôme. Sinds 2009 verbleef zij in het rusthuis Sainte-Catherine-Labouré in Toulon. Ik werkte tot ik 108 was, vertelde zij in april 2022 toen ze officieel de oudste vrouw ter wereld was geworden.

Bron: BFM/La Dépêche du midi/Le Figaro