Spaanse bisschoppen bieden excuses aan voor misbruik

Kardinaal Juan José Omella: ‘Wij hebben geleerd om naar de slachtoffers te luisteren’.
31/10/2023 - 12:49
Het overleg van de Spaanse bisschoppen
Het overleg van de Spaanse bisschoppen © Conferencia Episcopal

Naar aanleiding van de voorstelling van het onafhankelijk rapport van de ombudsman over seksueel misbruik in de Spaanse katholieke Kerk van afgelopen vrijdag, hebben de Spaanse bisschoppen gisteren maandag een uitzonderlijk overleg gehouden. Op het einde van die bijeenkomst boden de kerkleiders nogmaals hun verontschuldigingen aan voor het seksueel misbruik door katholieke geestelijken en hebben zij zich ertoe verbonden om de aanbevelingen van het rapport te bestuderen en indien mogelijk uit te voeren. Zij herhaalden echter ook dat zij van oordeel blijven dat het aantal van 200.000 misbruikgevallen sinds 1940, dat door het rapport naar voor wordt geschoven, slechts een schatting is en volgens hen overdreven is. 

In de verklaring na hun overleg schrijven de bisschoppen: ‘We uiten onze pijn over de schade die door sommige leden van de Kerk is veroorzaakt door seksueel misbruik. We herhalen ons verzoek om vergeving van de slachtoffers. De misstanden in de Kerk doen pijn.’ Maar zij voegen er ook aan toe: ‘De extrapolatie die is gemaakt komt niet overeen met de waarheid, noch vertegenwoordigt dit de groep priesters en gelovigen die loyaal en met toewijding van hun leven werken in dienst van het Rijk Gods.’

In tegenstelling tot andere Europese landen kwam de thematiek van het seksueel misbruik in Spanje – een van oudsher katholiek land– eerder recent onder de aandacht. Dat leidde bij Spaanse slachtoffers van misbruik tot de beschuldiging dat de kerk onthullingen over seksueel misbruik probeerde tegen te werken. In maart 2022 keurde het Spaanse Parlement met een overweldigende meerderheid de oprichting van een onafhankelijke commissie goed.

Bron: Religion Digital