Spaanse bisschoppen ontmoeten paus

Tijdens de bijeenkomsten stond de vorming van toekomstige priesters centraal.
30/11/2023 - 19:10
Paus Franciscus met de Spaanse bisschoppen
Paus Franciscus met de Spaanse bisschoppen © Vatican Media

Een delegatie van de katholieke bisschoppen van Spanje is deze week ontvangen bij paus Franciscus. Zij werden daar ontboden voor een overleg over de toestand en de opleiding aan de seminaries in Spanje, nadat er eerder dit jaar een visitatie van die opleidingen had plaatsgevonden. Het betreft niet enkel de diocesane grootseminaries, maar ook de priesteropleidingen van onder meer ook het Neo Catechumenaat en Opus Dei. Ook vertegenwoordigers van het Dicasterie voor de Clerus in Rome waren bij de evaluatie betrokken. 

Na de ontmoeting verzekerde kardinaal Juan José Omella van Barcelona, de voorzitter van de Spaanse Bisschoppenconferentie, dat de ontmoeting niets te maken heeft met de recente publicatie van een rapport over seksueel misbruik in Spanje. Ook het aantreden van een nieuwe regering onder leiding van Pedro Sánchez kwam niet ter sprake. Hij benadrukte ook dat de paus de bisschoppen niet had veroordeeld of aangeklaagd. ‘Er is enkel nagegaan hoe wij verbeteringen kunnen aanbrengen. Wij bevinden ons in een tijd van verandering en moeten daarop op de een of de andere manier kunnen inspelen.’  

Het Dicasterie voor de Clerus sprak zijn bezorgdheid uit over de halflege seminaries en over de dalende kwaliteit van de opleidingen, die aan sommige seminaries veel te wensen overlaat. Volgens de Spaanse bisschoppen was de sfeer hartelijk en sereen. Op het einde van de bijeenkomst werd een document van twaalf pagina's met aanbevelingen en criteria voor verbeteringen aan de Spaanse seminaries overhandigd. Een van de belangrijkste adviezen is de fusie en hergroepering met het oog op het behoud van de kwaliteit van de opleidingen.

Bron: Vida Nueva