Spaanse Kerk gaat ook verjaard misbruik compenseren

De Spaanse bisschoppen hebben een compensatieplan voorgesteld, met ook vergoedingen voor misbruik dat al is verjaard.
27/11/2023 - 15:29
Het herfstoverleg van de Spaanse bisschoppen over misbruik
Het herfstoverleg van de Spaanse bisschoppen over misbruik © Conferencia Episcopal Espanola

De Spaanse katholieke Kerk kondigde bij de voorstelling van haar actieplan voor de bestrijding van misbruik een schadevergoeding aan voor alle slachtoffers van misbruik van katholieke geestelijken: ‘We willen de pijn, de schaamte en het verdriet over deze realiteit, die de boodschap van het Evangelie verraadt, duidelijk maken.’ 

Compensatie

De woordvoerder Cesar Garcia Magan maakte in Madrid bekend dat ook slachtoffers van seksueel misbruik dat juridisch inmiddels is verjaard en/of waarvan de dader al is overleden aanspraak kunnen maken op een compensatie. ‘Dat wil zeggen dat er ook compensaties kunnen komen als een zaak is bewezen en de verjaringstermijn is verstreken of de dader is overleden. Wij verbinden ons ertoe transparant te zijn in dit proces en verantwoording af te leggen aan de slachtoffers, de Kerk en God.’ Er komt ook een vergoeding voor de psychologische begeleiding van de slachtoffers. De bisschoppen kondigen naar de toekomst tevens trainingen en opleidingen aan om deze misstanden te voorkomen.

Mea culpa

De aankondiging gaat gepaard met een brief aan alle katholieken maar ook aan de samenleving, waarin de Spaanse kerkleiders een mea culpa uitspreken. ‘We zijn op geen enkele manier van plan om de andere richting uit te kijken of om naar excuses of rechtvaardigingen te zoeken. Wij willen onze verantwoordelijkheid niet afwimpelen.’ Tegelijk bemerken de bisschoppen dat de strijd tegen seksueel misbruik een strijd is van de hele samenleving, omdat dit misbruik niet beperkt blijft tot de kerk. Zelfs bij kerkelijk misbruik, zo werd bij de aankondiging gezegd, is de overgrote meerderheid van de misbruikers familielid of iemand uit de nauwe omgeving van het slachtoffer. Maar de bisschoppen erkennen tegelijk dat het lijden niet alleen is veroorzaakt door de misstanden, maar ook door de manier waarop deze soms zijn behandeld.  

De Spaanse katholieke Kerk gaf in het verleden al eerder financiële tegemoetkomingen aan slachtoffers van misbruik. Maar dat gebeurde toen enkel na een rechterlijke uitspraak. De druk om tot actie over te gaan was echter bijzonder groot geworden, nadat de Spaanse overheid een rapport had gepubliceerd over seksueel misbruik door katholieke geestelijken in Spanje. De kerkleiding kondigde eerder al aan dat zij in het najaar ook zelf een rapport zal publiceren. Dat wordt samengesteld door een advocatenkantoor, in opdracht van de Spaanse bisschoppen. 
 
Bron: Vida Neuva