Spaanse schilder ziet film over kloosterleven en wordt trappist

Een film kan je leven veranderen. Vorig jaar zag José María Méndez (53) een film over het kloosterleven en eind februari wordt hij zelf trappist.
05/02/2024 - 15:04
Poster van de documentairefilm Libres over religieus leven in 12 Spaanse kloosters
Poster van de documentairefilm Libres over religieus leven in 12 Spaanse kloosters © Bosco Films

In de Spaanse documentaire Libres (Vrij) uit 2023 worden religieuzen geïnterviewd uit 12 kloosters in Spanje. Eén uitspraak van een monnik trof Méndez bijzonder: 

Al de glitter van onze samenleving kan afleiden, soms een heel leven lang. Het vervult je leven niet, het verstrooit het. 

De zin maakte een latent en achtergelaten verlangen naar het kloosterleven in hem wakker dat hij vooral uit familieverplichtingen een leven lang verwaarloosde. 

Eind februari treedt de schilder in in het klooster van Santa María de las Escalonias van de Cisterciënzerorde van de Strikte Observantie, beter gekend als de trappisten. Hij kent de plaats al 27 jaar, maar dan als gast. Trouwens zit het eten in het gastenverblijf er ook voor iets tussen, bekent Méndez. Het klooster heeft een aantal geweldige koks in het gastenverblijf. En nu ja, dat heeft geholpen om te beslissen dat dit de juiste plek is. 

De late roeping (of het late antwoord) van Méndez komt niet helemaal als een verrassing. Hij specialiseerde zich in religieuze schilderkunst en schilderde in een traditionele stijl traditionele thema's als de Aanbidding door de Wijzen, Maagd van de Troost en de Kruisafneming. Hij werkte vaak in opdracht, ook aan posters en illustraties, en leidde restauratieprojecten. 

Méndez weet nog niet of hij als monnik zal blijven schilderen. Schilderen is secundair en de prior zal erover beslissen. Ik heb er geen ambitie voor want mijn nieuwe werk is bidden, zei hij.

Bron: CNA (Engels)

Bekijke de trailer van de documentaire Libres 

Opgelet: deze film kan je leven veranderen. ;-)