Spaanse socialisten willen akkoorden met Vaticaan opzeggen
De leiding van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij(PSOE) trekt naar de algemene verkiezingen van zondag 10 november met de belofte dat zij de akkoorden met het Vaticaan zal opzeggen. Volgens de sociaaldemocraten zijn die toe aan een grondige herziening. Het concordaat, dat nog dateert uit de periode van dictator Francisco Franco (1939-1975), zou behouden blijven. De PSOE probeerde eerder al bij haar achterban te scoren met haar openconfrontatiepolitiek tegenover het Spaanse episcopaat, onder meer op het vlak van het onderwijs. De nieuwe overeenkomst moet gebaseerd zijn op het secularisme en een modern samenwerkingsverband met de katholieke Kerk vorm geven.
De Spaanse kiezers trekken zondag al voor de vierde keer in evenveel jaar tijd naar de stembus. De relaties met het Vaticaan werden in 1979 voor het laatst herzien. Madrid erkende pas 40 jaar geleden eenfundamenteel recht op godsdienstonderwijs. De overeenkomst van toen stelde de katholieke Kerk in staat om haar missie in het onderwijs concreet vorm te geven. De partij onder leiding van de interim-premier Pedro Sánchez, de eerste Spaanse premier die zichzelf openlijk atheïst verklaart, zegt dat de herziening van de akkoorden noodzakelijk is om die relatie op moderne leest te schoeien. Volgens Spaanse media streeft Pedro Sánchez in eerste instantie naar de schrapping van het katholieke godsdienstonderwijs als verplicht schoolvak. Hij wil ook een herziening van de bepalingen over kerkelijke eigendommen.
Een meerderheid van de Spanjaarden - twee op drie - noemt zich nog altijd katholiek, maar slechts 22,7 procent is nog wekelijks of regelmatig praktiserend. Niet-gelovigen vertegenwoordigen 29,1 procent van de bevolking: 13,3 % atheïsten, 8,3 % onverschilligen en 7,5 % agnosten. Vooral in sterk geïndustrialiseerde regio's zoals Madrid, Catalonië of Baskenland is er een sterke terugval van de kerkpraktijk. Slechts 10 procent van de Spaanse jongeren van 16 tot 29 jaar noemt zichzelf nog katholiek.
Bron: La Croix