Spanje: leeglopende dorpen overleven dankzij camino
Terradillos de los Templarios en tientallen soortgelijke dorpen op het Spaanse platteland danken hun voortbestaan aan de heropleving van de camino , de eeuwenoude bedevaartsroute(s) naar Santiago de Compostela, die nu na de coronapandemie opnieuw volop op gang komt. De dorpen werden vaak al in de middeleeuwen gebouwd om pelgrims te ontvangen die op bedevaart trokken naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostela. De bedevaarders van vandaag zorgen ervoor dat ze niet verdwijnen. Dankzij hen blijft het voor de oudere inwoners van de dorpen aantrekkelijk genoeg om er te blijven wonen.
Sociale weefsel
Nuria Quintana, die een van de twee pelgrimsherbergen van Terradillos beheert, vertelt dat je in de winter tweehonderd keer door het dorp kunt wandelen zonder een persoon te ontmoeten. Zij is erg blij met de terugkeer van de pelgrims. Zij zorgen voor het levensonderhoud en de vitaliteit van dorpen en zelfs het herstel van hun sociale weefsel. Zij wordt bijgetreden door Raúl Castillo, een agent van de Guardia Civil. Zonder de camino zou er niet eens een café open zijn. De bar is de plaats waar mensen elkaar ontmoeten.
Ontvolking
Van de Pyreneeën aan de grens met Frankrijk, over honderden kilometers van de zonovergoten vlaktes van Spanje tot de met mist bedekte heuvels van Galicië, die richting de Atlantische Oceaan glooien en in betere tijden dankzij de boeren en veeboeren volop tot bloei kwamen, trekken de inwoners weg en raakte het Spaanse platteland de afgelopen decennia ontvolkt. Door de mechanisatie verdween de behoefte aan landarbeiders drastisch. Later trokken ook de jongeren weg en sloten winkels en cafés hun deuren.
25.000 bedevaarders in mei
Volgens de historicus Julia Pavón waren de grote kerken vol met kostbare kunstwerken van de middeleeuwse en renaissancekunstenaars - die werden binnengebracht en nagelaten door welvarende stadsburgers – jarenlang de stille getuigen van die periode van bloei. Maar vanaf de jaren 1990 herwon de camino opnieuw aan internationale populariteit, met tienduizenden bezoekers die er elke lente, zomer en herfst wandelen en fietsen. In de maand mei alleen stapten meer dan 25.000 bedevaarders de meest populaire route naar Santiago vanuit Frankrijk. De pelgrims geven gemiddeld 50 euro per dag uit. Zelfs in de kleinste gehuchten is het aantal dagelijkse bezoekers vertienvoudigd. De impact is enorm.
Bron: Crux