Spanje: ombudsman registreert 445 klachten over misbruik

Ook de katholieke Kerk in Spanje probeert in het reine te komen met seksueel misbruik door haar geestelijken, rijkelijk laat volgens critici.
15/03/2023 - 10:12

De Spaanse ombudsman Ángel Gabilondo bevestigt dat de onafhankelijke commissie die een jaar geleden werd opgericht om historisch seksueel misbruik door leden van de katholieke Kerk te onderzoeken, momenteel getuigenissen van 445 slachtoffers heeft verzameld. Daar waar de katholieke Kerk in vele Europese landen en de VS al rond de eeuwwisseling een nultolerantie afkondigde begon de Spaanse kerkleiding erg laat aan de verwerking van seksueel  misbruik. Zij werkt ook niet mee aan het onderzoek, maar gaf wel een advocatenkantoor opdracht voor een eigen onafhankelijk onderzoek. 

Het Spaanse Parlement gaf een jaar geleden, na een geruchtmakend artikel in de krant El Pais, opdracht voor een onderzoek naar seksueel misbruik door priesters en kerkelijke functionarissen onder leiding van ombudsman Gabilondo. Die laatste toont zich tevreden omdat slachtoffers met hun getuigenis naar buiten durven komen. Inmiddels wordt ook het parallelle, onafhankelijk onderzoek in opdracht van Spaanse bisschoppenconferentie door een in Madrid gevestigd advocatenkantoor voortgezet. Maar daarvan zijn voorlopig nog geen cijfers bekend. 

Bron: NCR