Spanje: schimmige organisatie El Yunque terug van weggeweest

El Yunque, een sektaire organisatie die een rechtse, ultrakatholieke agenda wil doordrukken, is in Spanje blijkbaar aan een nieuwe opmars bezig. 
25/02/2023 - 09:00

El Yunque, voluit Organización Nacional del Yunque (Nationale Organisatie van het Aambeeld), is een uit Mexico afkomstige paramilitaire, ultrakatholieke en extreeemrechtste organisatie. De leden beweren de katholieke religie te verdedigen en te vechten tegen de krachten van Satan, zelfs door geweld of moord. Het geheime genootschap probeerde ook voet aan de grond te krijgen in Spanje, maar na een kritisch kerkelijk rapport en strenge veroordelingen door gezeghebbende Spaanse kerkleiders als kardinaal Antonio Rouco Varela (emeritus aartsbisschop van Madrid), bisschop José Munilla Aguirre van Orihuela-Alicante, en bisschop José RicoPavés van Jerez de la Frontera, werd El Yunque uit katholieke kerken en parochies geweerd. De hele controverse zorgde destijds ervoor dat in Spanje vanaf 2012 alle banden met het obscure genootschap werden verboden en de groepering ook werd geweerd bij diocesane activiteiten. 

Recent melden verschillende Spaanse bronnen dat El Junque blijkbaar aan een nieuwe opmars bezig is en opnieuw volop toegang probeert te krijgen tot parochies en katholieke verenigingen. Waarnemers interpreteren de heropstanding deels als een reactie op de radicaal-linkse cultuuroorlog met zijn selectieve morele verontwaardiging. De Spaanse kerkleiding heeft voorlopig nog niet gereageerd.   

Bron: Religion Digital