Spanje werkt aan decreet voor herbegraving Franco

Tegen de plannen voor de herbegraving wordt ook flink geprotesteerd.
22/08/2018 - 13:39

De Spaanse sociaaldemocraten willen een decreet laten goedkeuren voor de omstreden herbegraven van de dictator Francisco Franco (1892-1975). De resten van de oud-dictator liggen begraven in de Dodenvallei (Valle de los Caidos) nabij Madrid. In het kolossale monument liggen tienduizenden medestrijders, maar ook slachtoffers van Il Caudillo. Volgens de socialistische regering kan die vallei slechts uitgroeien tot een plaats van verzoening als de stoffelijke resten van Franco worden weggehaald.

Het decreet moet het juridische kader scheppen om de herbegraving mogelijk te maken. Het anticipeert ook op een mogelijke juridische strijd met de familie van de dictator, die de verplaatsing tracht te beletten. Recent betoogden ook duizenden aanhangers van de ex -dictator tegen het weghalen van zijn kist uit de reusachtige graftombe.

Franco liet in de jaren 1950 in de vallei, op een uur rijden van Madrid, een monumentaal monument bouwen voor God en Spanje. De bouw van het monument, dat overheerst wordt door een kruis van ruim 150 meter hoog en met een enorme basiliek die is uitgehouwen in de rotsen, werd door politieke gevangenen en krijgsgevangenen voltooid. Daarbij vonden velen de dood. In 1959 werd het monument ingewijd en al in 1960 kreeg de basiliek de eretitel van Basilica Minor. Maar het monument in de Valle de los Caidos wordt ook wel omschreven als het grootste massagraf van Europa. Hier liggen 34.000 voor- en tegenstanders van generaal Franco begraven, die allen de dood vonden tijdens de burgeroorlog van de jaren 1930.

Bron: Kathpress.at