Specialisten onderzoeken 'De kruisiging van Petrus' van Rubens

Experts bestuderen Peter-Paul Rubens schilderij 'De kruisiging van Petrus' in opdracht van het bisdom Keulen en de deelstaat Noordrijn-Westfalen.
20/09/2019 - 11:32

Specialisten buigen zich sinds deze week in de gotische Sint-Petruskerk in Keulen over De kruisiging van de Heilige Petrus, een schilderij van Peter Paul Rubens (1577-1640). Het monumentale doek laat zien hoe de apostel Petrus door vijf  Romeinse soldaten genadeloos ondersteboven aan het kruis wordt gespijkerd. Rubens maakte het kunstwerk in opdracht van een rijke, Duitse koopmansfamilie voor het gebouw dat in zijn jeugd ook zijn parochiekerk was en waar later ook zijn vader werd begraven.
Het schilderij wordt beschouwd als een van de laatste en meest persoonlijke werken van de Antwerpse meester. Hij voltooide het kort voor zijn dood. In 1642 kreeg het doek zijn definitieve plaats boven het altaar, waar het tot op vandaag nog steeds hangt.

 

De Kruisiging van de Heilige Petrus van Rubens
De Kruisiging van de Heilige Petrus van Rubens © Wikimedia

Historisch is het werk illustratief voor de geest van de barok en de Contrareformatie. Maar in tegenstelling tot andere werken van Rubens, die in musea en privéverzamelingen in perfecte omstandigheden worden bewaard, is dit doek onderhevig aan grote temperatuurschommelingen. Bovendien werd het prachtige kunstwerk tijdens de Franse Revolutie door soldaten meegevoerd naar het Louvre in Parijs. Pas in 1815 werd het teruggegeven.

Het team van specialisten, onder wie ook enkele buitenlanders, willen met hun onderzoek achterhalen in welke mate beide gebeurtenissen het kunstwerk hebben aangetast. Met infraroodonderzoek en uv-straling willen zij ook de aanpassingen en restauraties op het spoor komen die later aan het kunstwerk werden aangebracht. Voor de kunstgeschiedenis is het belangrijk om te weten waar het kunstwerk na de dood van Rubens werd bijgewerkt.  In oktober wordt het doek aan röntgenstraling onderworpen om zelfs de diepste sporen van schade te achterhalen. Restaurator Marc Peetz hoopt dat de studie uiteindelijk ertoe kan leiden dat het kunstwerk zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke toestand wordt hersteld.

Bron: Bisdom Keulen/Domradio