Spijtbetuiging Franse bisschoppen voor seksueel misbruik

De bisschoppenconferentie van Frankrijk betuigt haar spijt over het seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken.
05/12/2020 - 00:00

De bisschoppenconferentie van Frankrijk heeft op haar herfstoverleg in Lourdes een dag van gebed en vasten gehouden en aansluitend nadrukkelijk haar spijt betuigd over het seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken. Directe aanleiding is de ophef rond het seksueel misbruik van een priester in het aartsbisdom Lyon. 

Samen moeten wij deze schandalige misdaden die de kleinen schenden, bestrijden. Bisschop Luc Crepy in zijn homilie in Lourdes.

In vergelijking met landen als België, dat in jaren 1990 van de vorige eeuw en nog voor het nultolerantiebeleid van de bisschoppenconferentie van de VS een meldpunt voor misbruik had opgericht, en Duitsland heeft Frankrijk relatief traag krachtdadige maatregelen genomen voor de bestrijding van seksueel misbruik. De Franse bisschoppen hebben pas in het voorjaar van 2016 een onafhankelijke commissie tegen misbruik opgericht en een website met meldpunt voor slachtoffers en hun familieleden in het leven geroepen.

Op hun herfstoverleg in Lourdes hebben de 115 katholieke bisschoppen gisteren in Lourdes ruiterlijk toegegeven dat de Franse katholieke Kerk te laat de ernst en de omvang van het seksueel misbruik heeft beseft. Vaak ontbrak het aan moed om gepast op te treden en klachten van slachtoffers werden afgewimpeld of onvoldoende ernstig genomen. Kardinaal André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs, erkende grootmoedig dat de Kerk onwetendheid en onverschilligheid kan worden verweten. We hebben onvoldoende geluisterd naar slachtoffers en hen niet altijd het broodnodige medeleven betoond.

Bron: KathPress/La Croix