Spiritueel succesauteur en monnik Anselm Grün ontvangt eredoctoraat in Brazilië

Benedictijn Anselm Grün verkocht wereldwijd ruim 14 miljoen boeken en werd in meer dan 30 talen vertaald. Ruim 1.000 fans kwamen naar de huldiging.
16/09/2024 - 15:54
Portret Anselm Grün op groene achtergrond
Anselm Grün. © RR

Grün kreeg een eredoctoraat van de pauselijke universiteit van Rio Grande do Sul (PUCRS), zo maakte zijn abdijgemeenschap in Münsterschwarzach bekend. De uitreiking van de het eredoctoraat vond plaats afgelopen vrijdag. De talrijke fans stonden meer dan een uur in de rij om na de ceremonie een zegen te ontvangen of even met hem te praten. ‘Dat ontroerde me’, aldus de monnik.

‘Grün presenteert ons een werk dat de barrières van taal en cultuur overwint’, zei rector Evilazio Francisco Borges Teixeira. Zijn boeken getuigen van de kracht van innerlijke reflectie en de zoektocht naar de diepere betekenis van het menselijk bestaan, heet het. Met het eredoctoraat wil de universiteit hem erkennen voor zijn uitgebreide intellectuele productie en de positieve invloed die zijn werken hebben op vlak van spiritualiteit en menselijke ontwikkeling.

Theoloog en bedrijfseconoom

Grün werd in 1945 geboren in Junkershausen en groeide op in Lochham bij München. Na zijn tijd op kostschool in de abdij van Münsterschwarzach trad hij er in en studeerde theologie, filosofie en ook bedrijfskunde. Van 1977 tot 2013 was de monnik verantwoordelijk voor de economische zaken van de abdij. In 1991 stichtte hij het Recollectiohuis, waarvan hij nog altijd de bezieler is.

De pater publiceerde zijn eerste boek in 1979 onder de titel Gebet und Selbsterkenntnis (Gebed en zelfkennis) in de serie Münsterschwarzacher Kleinschriften uitgegeven door Vier-Türme-Verlag. Met meer dan 300 titels, meer dan 14 miljoen verkochte boeken wereldwijd en vertalingen in meer dan 30 talen wordt de benedictijner monnik beschouwd als de meest succesvolle auteur van spirituele boeken in de Duitstalige wereld.

Bron: KNA