Sporen van vroege christendom ontdekt nabij Galilea

De kerk bood een verbluffend uitzicht op het Meer van Galilea of Tiberias, waar een groot deel van Jezus' openbare optreden zich geeft afgespeeld.
10/12/2022 - 10:00
De site van Sussita-Hippos
De site van Sussita-Hippos © Wikimedia Commons/Michael Eisenberg

Onderzoekers hebben op een plaats nabij Galilea, die bekend staat als de verbrande kerk, tijdens een schoonmaak vier nieuwe inscripties ontdekt. Volgens archeologen getuigen zij van de aanwezigheid van het vroege christendom in Hippos, nabij het Meer van Galilea. De site staat bekend als de verbrande kerk omdat de site in de zevende eeuw werd platgebrand door de Perzische veroveraars. Een van de inscripties lijkt aan te geven dat Urania en Theodora er waarschijnlijk een privékapel voor zichzelf lieten bouwen. 

De kerk van het martelaarschap van Theodora werd oorspronkelijk ergens in de late 5de of vroege 6de eeuw gebouwd. Zij is opgetrokken in de Byzantijnse stijl en is een van de zeven kerken die in de regio werden gebouwd. Professor Gregor Staab van het Instituut voor Klassieke Studies aan de Universiteit van Keulen noemt de inscripties interessant, omdat zij ook aantonen hoe het Grieks zich in dit gebied met lokale talen heeft vermengd. Zij maken duidelijk dat kennis van het Grieks zowel fonetisch als grammaticaal al fel erop achteruit was gegaan. Maar de oorspronkelijke taal van de christelijke liturgie en het gebed tot God was Grieks. Het werd onmogelijk geacht om voor de inscripties daarvan af te wijken. 

Bron: Christian Post