Sri Lankaanse kardinaal: 'Ik had de paasvieringen afgelast'

De leiding van de katholieke Kerk in Sri Lanka schort voorlopig alle kerkdiensten op vanwege het verhoogde veiligheidsrisico.
25/04/2019 - 14:49
Kardinaal Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don
Kardinaal Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don © Aartsbisdom Colombo

De leiding van de katholieke Kerk in Sri Lanka heeft op advies van de nationale veiligheidsdiensten alle publieke kerkdiensten tijdelijk geschrapt. Alleen begrafenissen vinden nog plaats. Intussen neemt ook de kritiek op de overheid toe, omdat de veiligheidsdiensten op de hoogte waren van plannen voor mogelijke aanslagen. De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, heeft woensdag bij de hoofdcommissaris en de minister Landsverdediging erop aangedrongen om af te treden. Hij kondigde dinsdag ook al de vervanging van de legertop aan.

Kardinaal Albert Ranjith Patabendige Don, de aartsbisschop van Colombo, verklaarde in een interview met Radio Canada dat hij de paasvieringen zou hebben afgelast als hij op voorhand was geïnformeerd over het verhoogde risico op aanslagen. Een Sri Lankaanse politiecommandant had al tien dagen vooraf gewaarschuwd. Ook Indiase veiligheidsdiensten hadden de ordediensten een uur voor de eerste explosie afging tot drie keer toe gewaarschuwd. Al maanden eerder was de overheid geïnformeerd over een netwerk van terroristen dat in het land actief was. Uiteindelijk vielen er bij de aanslagen op Pasen 359 doden, waarvan 45 kinderen, en meer dan 500 gewonden.

Kardinaal Patabendige Don spaart zijn kritiek niet. Hij vindt dat er politieke consequenties moeten volgen. En hij ergert zich vooral aan het cynisme van minister van Buitenlandse Zaken Hemasiri Fernando, die achteloos op televisie verklaarde dat bepaalde diensten waren gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen. Alsof hij geen verantwoordelijkheid voelde. Bovendien is het nog steeds onduidelijk of en welke maatregelen er eventueel voor de paasvieringen werden genomen. Intussen zijn wel 75 mensen gearresteerd en eiste Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. Zowel bij de christenen als de moslims in Sri Lanka heerst angst. Christenen vrezen nieuwe aanslagen, terwijl moslims bang zijn voor wraakacties.   

Bron: Daily Mail/Crux