Stellingen omheen Notre-Damekathedraal worden weggehaald

De steigers werden geïnstalleerd om de torenspits te herstellen, maar raakten door de brand van 15 april 2019 ernstig beschadigd.
08/06/2020 - 16:18
Instorting van de toren van de Notre Dame de Paris
Instorting van de toren van de Notre Dame de Paris © notredame.deparis@facebook.com

Sinds vandaag zijn arbeiders begonnen met het weghalen van de stellingen omheen de Notre-Damekathedraal in Parijs. De steigers zijn op bepaalde plaatsen 40 meter hoog. Het gaat alles bij elkaar om circa 40.000 stuks, goed voor ruim 200 ton. Volgens de werfverantwoordelijken staan de arbeiders door de brand voor een zware klus, omdat het staal door het vuur op vele plaatsen is vervormd of zelfs samengesmolten.

Vanaf vandaag worden twee teams arbeiders speciaal belast met het weghalen van de werfstellingen. Daarvoor wordt een reuzenkraan ingezet, die al sinds december aan de kathedraal werd opgebouwd. Het demonteren van de steigers duurt allicht nog de hele zomer. De voorbije maanden werd bij de restauratie vooral ingezet op het stabiliseren en het voorkomen van instortingen van muren of gewelven. Door de coronapandemie werd de restauratie ook een tijd stopgezet, al werden de werken vorige maand hervat. Sinds 31 mei is ook het grote plein voor de kathedraal heropend voor het publiek.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de restauratie binnen de vijf jaar voltooid zal zijn, zoals de Franse president Emmanuel Macron meteen na de brand had beloofd. 

Bron: Religion Digital