Stiltecirkels in 12 Vlaamse steden herdenken nakba

Na de Israëlische onafhankelijkheid van 1948 werden 400 Palestijnse dorpen vernield en 80 procent van de Palestijnse bevolking op de vlucht gejaagd.
16/05/2019 - 08:48

In  12 Vlaamse steden werd vandaag, op initiatief van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, aandacht gevraagd voor Palestijnse kinderen in gevangenschap. Aanleiding is de jaarlijkse herdenking van de nakba (Arabisch: ramp), de verdrijving van Palestijnen van hun grondgebied in 1948, bij de stichting van de staat Is­aël. De praktijk om kinderen op te sluiten, zo wordt benadrukt, is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag dat ook door Israël werd ondertekend. Volgens de Defence for Children InternationalPalestine worden jaarlijks vijf- tot zevenhonderd kinderen in Israël in militaire detentie gehouden. Meestal worden zij ’s nachts bij hun families weggerukt en meegenomen. In de gevangenis zijn zij vaak slachtoffer van fysiek, psychisch of verbaal geweld.

De actie ging gepaard met een oproep tot de Vlaamse politici om zich sterker in te zetten voor de naleving van de mensenrechten en het internationale recht. Dat moet vooral het geval zijn voor staten die er prat op gaan democratisch te zijn, maar tegelijk allerhande redenen inroepen om die rechten schaamteloos naast zich neer te leggen.