Stond de oudste kerk van de Lage Landen in Tongeren?

Tongeren, de nog door de Romeinen gestichte en daarmee oudste stad van Vlaanderen heeft wellicht de oudste basiliek van de Lage Landen.
13/06/2017 - 15:50
De basiliek van Tongeren tijdens de vorige editie van de Kroningsfeesten
De basiliek van Tongeren tijdens de vorige editie van de Kroningsfeesten © Philippe Keulemans

Het is waarschijnlijk, maar (nog) niet bewezen dat deoudste kerk van de Lage Landen in Tongeren staat. Dat blijkt uit de archeologische opgravingwerken van 1997 tot 2013 in de Tongerse basiliek.

De opgravingen in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortebasiliek startten eind jaren 1990, toen er vloerverwarming werd geïnstalleerd. Dat leverde boeiende informatie op over de levenswijze van de vroegere bewoners, over christelijke rituelen, bouwgeschiedenis en stijlkenmerken. Onder de gotische basiliek van Tongeren zitten bovendien meerdere oudere kerken en een Romeinse basilica verborgen. Omstreeks 840 werd hier een klooster van kanunniken gesticht met een Romaanse kerk. Het klooster en de kerk werden door de Noormannen verwoest, maar zij werden hersteld. In 1240 ging de bouw van een gotische kerk van start, die pas in 1544 was voltooid. De bouw van de belforttoren, erkend als werelderfgoed van Unesco, ging in 1442 van start en eindigde in 1544.

Wellicht stond in Tongeren de oudste christelijke kerk van de Lage Landen, stellen wetenschappers in het Belang van Limburg. Volgens de krant starten na de bouwvakantie werken om de museumkelder van de basiliek, waarin een aantal van de gevonden voorwerpen wordt tentoongesteld, voor het publiek te ontsluiten. De oudste menselijke sporen op de site zijn drainagegreppels voor tenten en sporen van ondiep gefundeerde barakken. Die greppels gaan terug tot 10 voor Christus. Ze werden er door Romeinse soldaten aangelegd. Onder de basiliek werden waterbekkens voor een badgebouwtje, vloerverwarming, een klokoven en muren van opeenvolgende kerken ontdekt.

Bron: Belang van Limburg