Straks 128 stemgerechtigde kardinalen

Giovanni Becciu's afstand van de rechten van kardinaal is nu ook officieel.
05/11/2020 - 15:49
Conclaaf
Conclaaf © Siciliani-Gennari/SIR

Sinds woensdag 4 november zijn er volgens de eigen cijfers van het Vaticaan precies 120 stemgerechtigde kardinalen, die dus hun stem mogen uitbrengen mocht er een conclaaf plaatsvinden dat een nieuwe paus moet verkiezen. Eind november komen er 9 kardinalen bij die ook stemgerechtigd zijn. Dat blijkt uit de aanpassingen van de gegevens van het kardinaalscollege op de website van het Vaticaan.

Tot begin van de week stond ook Giovanni Angelo Becciu, de voormalige prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, nog vermeld bij de kiesgerechtigde kardinalen. Nadat hij in opspraak kwam wegens zijn rol in een controversiële vastgoedverkoop moest hij 6 weken geleden ontslag nemen als prefect van de congregatieen afstand doen van zijn rechten als kardinaal. Tot begin van de week stond hij nog altijd vermeld als deelnemer aan een mogelijk conclaaf. Dat is niet langer het geval.

Het Vaticaan bevestigt dat de Amerikaanse kardinaal Donald Wuerl, emeritus aartsbisschop van Washington, op 12 november 2020 80 jaar oud wordt. Bijgevolg is hij niet langer meer kiesgerechtigd. Vier van de 13 nieuwe kardinalen zijn al ouder dan 80. Dat betekent dat er na de kardinaalscreatie van 28 november 128 kardinalen in aanmerking komen om een nieuwe paus te verkiezen.

Bron: Vaticannews.va/Kathpress.at