Straks eucharistie vieren zonder misdienaars en kerkkoor?

In Spanje hervat na de strenge lockdwon straks ook het kerkelijke leven en daarom denkt de kerkleiding na over de eucharistie in postlockdowntijd.
01/05/2020 - 11:29

De Spaanstalige website Religion Digital stelt zich in het vooruitzicht van de heropening van de kerken - al is dat in Spanje halfweg mei voorlopig nog maar op halve kracht - de vraag wat er de komende maanden en in afwachting van het definitieve einde van de coronapandemie, zal veranderen aan de kerkdiensten. Het lijkt alvast sterk erop dat kerkgangers tijdelijk afscheid zullen moeten nemen van misdienaars én kerkkoren. De aanwezigen zullen het weliswaar niet zonder muziek moeten stellen, maar er zal wellicht maar één voorzanger zijn.

Zowel in Frankrijk en Zwitserland als in Duitsland zijn de bisschoppen het erover eens dat grote koren tot na het officiële einde van de pandemie uitgesloten zijn, schrijft Relgion Digital. Dat is in Spanje niet anders. Een aanbeveling van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) bepaalt expliciet dat de voorganger wordt vergezeld van een zanger en een organist en dat koren en orkesten in alle afgesloten ruimtes verboden zijn.

De Zwitserse bisschoppen bevelen aan om vaker psalmen te zingen, omdat die al van nature eenstemmig zijn. Ook de inrichting van de liturgische ruimte moet worden aangepast omdat de veiligheid van alle aanwezigen op de eerste plaats komt en omdat voldoende afstand tussen de kerkgangers gegarandeerd moet worden. Mogelijk doen zelfs mondmaskers hun intrede in het kerkgebouw. Al deze ingrepen zullen de eucharistieviering wellicht niet saaier, maar in elk geval veel veiliger maken, schrijft Religion Digital.