Strijders voor het Klimaat ontvangen internationale vredesprijs

De Strijders voor het Klimaat in de Stille Oceaan hebben gisteren donderdag de Vredesprijs van Pax Christi International ontvangen.
11/12/2020 - 10:46
De Strijders voor het klimaat in de Stille Oceaan
De Strijders voor het klimaat in de Stille Oceaan © Lana Brodziak via flickr

Gisteren donderdag 10 december is op een onlineplechtigheid in Auckland (Nieuw-Zeeland) de Vredesprijs van Pax Christi International uitgereikt aan de Strijders voor het Klimaat (Pacific Climate Warriors), een koepelorganisatie van een 350-tal basisbewegingen en vereniging die actief zijn de Stille Oceaanregio.

De beweging werd in 2011 gesticht en richt zich vooral tot de jongeren van de 17 eilandstaten in de Stille Oceaan. Zij is vooral bekend door haar acties die beleidmakers moeten overtuigen om vervuiling te bestrijden en de overmatige uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De organisatie stelt zich tot doel de eilanden in de Stille Oceaan en hun cultuur, land en zeehabitat te beschermen tegen klimaatverandering. De beweging zet onderwijsprojecten op en participeert aan de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties.

De Vredesprijs van Pax Christi International werd in 1988 in het leven geroepen dankzij het Kardinaal Bernardus Alfrink Vredesfonds. De jury looft de Strijders voor het Klimaat voor het bewonderenswaardige leiderschap van jonge mensen bij de cruciale kwestie van het klimaat. Greet Vanaerschot, secretaris-generaal van Pax Christi International, leerde de beweging beter kennen tijdens haar bezoek aan Pax Christi Aotearoa New-Zealand. Zij kwam toen behoorlijk onder de indruk van de vastberadenheid, creativiteit en ernst van de jongeren die actie ondernemen om hun cultuur te beschermen en zich inzetten voor het voortbestaan ​​van hun eilanden. Op een moment dat katholieken wereldwijd worden uitgenodigd om zich te verdiepen in paus Franciscus' groene encycliek Laudato Sí, vormen zij ook een belangrijke bron van inspiratie voor anderen.

Bron: Pax Christi International