Synodevaders stemmen slotrapport

Of het slotrapport officieel openbaar wordt gemaakt, hangt af van paus Franciscus
23/10/2015 - 16:00

De synodevaders stemmen zaterdag paragraaf per paragraaf over het slotrapport van de bisschoppensynode. De inhoud is voorlopig nog niet bekend, maar nu al is duidelijk dat er geen revolutionaire veranderingen te verwachten zijn.

Kardinaal Oswald Gracias, de aartsbisschop van Bombay, relativeerde op een persconferentie de berichten in sommige media over de verdeeldheid tussen de synodevaders. Volgens hem wordt het slotrapport van de synode over huwelijk en gezin eerder een boodschap aan de paus  en niet zozeer aan de wereld. De slottekst reikt pastorale oriëntaties aan die voor iedereen aanvaardbaar zijn. De werkgroep van tien synodevaders - die de laatste hand legt aan het slotrapport - kreeg de voorbije dagen honderden suggesties en amendementen. Die moeten nu in een compacte en leesbare tekst worden verwerkt.

De kerkelijke leer blijft onaangetast. Kardinaal Oswald Gracias

Of het slotrapport zaterdag ook officieel openbaar wordt gemaakt, hangt af van paus Franciscus. Die kan het rapport publiceren of het verwerken in een postsynodale exhortatie, waarin besluiten van beide gezinssynoden worden afgekondigd. Kardinaal Oswald Gracias: De kerkelijke leer blijft in alle geval onaangetast. De slottekst reikt oriëntaties aan voor specifieke aangelegenheden. Daarbij zal er ook veel aandacht zijn voor de nieuwe uitdagingen waarmee gezinnen  vandaag worden geconfronteerd.