Syrië: Turkse leger schiet Assyrische kerk in puin

Volgens de Syrisch-orthodoxe bisschop Maurice Amseeh probeert Turkije de christenen uit het noordoosten van Syrië te verjagen. 
03/06/2022 - 10:00
De kerk Mar Sawa al-Hakim in Tel Tamr
De kerk Mar Sawa al-Hakim in Tel Tamr © Aartsbisdom van Jazira/Asianews

De Mar Sawa al-Hakimkerk in het Syrische Tel Tamr, die in 2015 al eens het doelwit was geweest van Islamitische Staat (IS), heeft opnieuw zware schade opgelopen. Bij beschietingen door het Turkse leger werd volgens lokale bronnen ook ernstige schade toegebracht aan wegen, bomen, huizen en het elektriciteitsnet. 

Volgens de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Jazira en de Eufraat, Mar Maurice Amseeh, zijn de beschietingen in dit gebied met een Koerdische meerderheid bewust erop gericht om alle christenen uit dit gebied te verdrijven. In het verleden heeft Turkije al eerder grensoverschrijdende operaties uitgevoerd tegen de Koerden en op die manier dood en verderf veroorzaakt onder christelijke gemeenschappen in Syrië en Irak.

De orthodoxde bisschop herhaalt zijn oproep tot alle in dit conflict betrokken partijen om de kerken en alle andere gebedshuizen te sparen. Ondertussen verlaten almaar meer christenen het noordoosten van Syrië, het gebied dat grenst aan zowel Turkije als Irak, vanwege het geweld van eerst IS en nu dat van het Turkse leger. Het gebied rond Tel Tamr, dat bestaat uit 32 dorpen en beter bekend is als het stroomgebied van de Khabur-rivier, werd door meer dan 12.000 mensen bewoond. Volgens schattingen is hun aantal nu al gedaald tot minder dan duizend. Het gebied werd de afgelopen weken dagelijks zwaar beschoten door Turkse militairen, waardoor grote paniek heerst bij de nog resterende bewoners.

Bron: Asianews