Syrisch klooster in Zuid-Turkije heropent na honderd jaar

De regio van Mardin in Zuid-Turkije vormde ooit het kloppende hart van het Syrische christendom.
29/10/2022 - 15:06
Syrische monnik buiten het klooster van Mor Yakub d'Karno in Turkije
Syrische monnik buiten het klooster van Mor Yakub d'Karno in Turkije © Vatican Media

Patriarch Ignace Joseph III Younan, het hoofd van de Syrisch-katholieke Kerk, heeft het Sint-Ephremklooster in de stad Mardin opnieuw ingewijd. Het Syrische klooster in Zuid-Turkije, dat in 1881 werd gesticht, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Turkse leger in beslag genomen en omgevormd tot een militair hospitaal. Later werd het nog een gevangenis en een magazijn. 

De streek in Zuid-Turkije vormt sinds de eerste eeuwen van het christendom de thuisbasis van gemeenschappen van Syrische christenen, ook Assyriërs genoemd.

Op 13 oktober zalfde patriarch Ignace Joseph III Younan het altaar, de muren en de deuren met chrisma-olie. Daarna droeg hij er de goddelijke liturgie op. De ceremonie werd bijgewoond door Syrisch-katholieke prelaten uit heel Turkije en het Midden-Oosten, de apostolische nuntius in Turkije en Syrisch-orthodoxe bisschoppen en geestelijken. 

De streek wordt al sinds de eerste eeuw bewoond door Syrische christenen, waarvan er nog velen het (neo-)Aramees, de taal van Jezus, spreken. Maar in de loop der eeuwen is het aantal christenen sterk afgenomen, vaak als gevolg van een gewelddadige vervolging. Zo werden er honderdduizenden Armeense christenen gedood in de Eerste Wereldoorlog. Die gebeurtenis is door landen als Duitsland, Zweden en Nederland erkend als een genocide. Vandaag vertegenwoordigen Assyrische christenen nog slechts een klein deel van de Turkse bevolking. 

Bron: Vaticannews.va