Syrische patriarchen vragen bevrijding van christelijk gebied
15/06/2016 - 11:02
Nu het tij keert en Islamitische Staat (IS) zelfs zijn bolwerk in Raqqa dreigt te verliezen doen de patriarchen van de christelijke Kerken in Syrië een opmerkelijke gemeenschappelijke oproep om werk te maken van de bevrijding van gebieden waar christenen ooit talrijk aanwezig waren. Dat moet de wonde helpen helen die door de gedwongen emigratie is geslagen en die nog steeds volop aan het bloeden is, schrijven de Syrisch-katholieke patriarch Ignace Joseph III Younan en patriarch Ignatius Afrem II van de Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië. De oproep valt samen met de tweede verjaardag van de machtsovername van IS in Mossul en Nineve waar christenen en andere religieuze minderheden massaal werden verdreven.
150.000 mensen ontheemd
Sinds de ontworteling van het Syrische volk uit het land van zijn voorouders in Mosul en de Ninevevlakte, waar IS en andere terreurbewegingen een etnisch-religieuze genocide hebben gepleegd, zijn er twee jaar verstreken. Op 10 juni 2014 werden onze mensen gedwongen Mosul te verlaten. Op de vooravond van 7 augustus van hetzelfde jaar werden zij gedwongen om ook uit de andere dorpen en steden van de Ninevevlakte te vertrekken. Volgens beide kerkleiders werden daarbij naar schatting 150.000 mensen ontheemd. De meerderheid is gevlucht naar Koerdisch gebied, maar ook naar buurlanden als Libanon, Jordanië en Turkije.
Onze harten werden met pijn doorboord
De kerkleiders stellen vast dat de internationale gemeenschap ook twee jaar na datum blijft toekijken en blijkbaar niet bereid is om de gevolgen van deze etnische zuivering van de oorspronkelijke bevolking die de basis voor de beschaving heeft gelegd, recht te zetten of te milderen. Als geestelijke leiders werden onze harten met pijn doorboord en werden onze ogen telkens met tranen vervuld bij het bezoeken van onze ontheemde kinderen in de steden en dorpen in de Koerdische regio in Irak. Wij stelden vast hoe de meest fundamentele voorwaarden voor een menswaardig leven hen werden ontzegd, vooral het recht op huisvesting, werk, gezondheidszorg en onderwijs voor onze kinderen.
Bron: Catholic Herald