Syro-Malabaren en Syro-Malakaren wassen geen voeten van vrouwen

Wijzigingen in de liturgie van deze autonome kerken kunnen slechts door de synode doorgevoerd worden.
24/03/2016 - 10:41

Kardinaal George Alencherry, de grootaartsbisschop van de Oosters-katholieke Syro-Malabaarse Kerk kondigt aan dat de Syro-Malabaarse en de Syro-Malakaarse Kerk, ondanks de recente instructie van paus Franciscus, in de vieringen van Witte Donderdag geen voeten van vrouwen zullen wassen.

De kardinaal contacteerde de Congregatie voor de Oosterse Kerken. Daar werd hem duidelijk gemaakt dat de aanbeveling van de paus over de voetwassing om op Witte Donderdag een representatieve groep gelovigen, onder meer eventueel ook vrouwen, te selecteren geen bindend karakter heeft voor de Oosters-katholieke Kerken omdat zij het  Romeinse missaal niet volgen.

Tegelijk onderstreept de Oosters-katholieke kerkleider dat dit een voorlopige beslissing is, omdat de Syro-Malabaarse en de Syro-Malakaarse als autonome kerken de vrijheid hebben om beslissingen te nemen over hun liturgie, mits die door de synode als hoogste beslissingsorgaan worden genomen. Elke liturgische verandering moet door de synode worden ingevoerd. Volgens de kardinaal is daarom beslist om dit jaar geen veranderingen in de liturgie van Witte Donderdag door te voeren, voordat de synode in augustus heeft plaatsgevonden.

Bron: Ucanews.com