Templetonprijswinnaar John Polkinghorne overleden

Sir John Polkinghorne genoot een groot prestige in de Angelsaksische wereld voor zijn pleidooi over de complementariteit van geloof en wetenschap.
13/03/2021 - 15:40
John Polkinghorne
John Polkinghorne © Queens' College

De anglicaanse priester en wetenschapper John Polkinghorne is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij raakte vooral bekend als winnaar van de Templetonprijs voor Vooruitgang in Religie, die ook wel eens de Nobelprijs voor Religie wordt genoemd. Sir Polinghorne verdiende zijn sporen als specialist van de theoretische fysica aan het Queens’ College in Cambridge.

John Polkinghorne was van 1968 tot 1979 hoogleraar mathematische fysica aan Cambrigde University. Hij besloot toen om zijn succesvolle carrière tijdelijk stop te zetten om priesterstudies te beginnen in een seminarie van de anglicaanse Kerk.  In 1982 werd hij tot priester gewijd en in 1986 keerde hij terug naar Cambridge. In 1994 werd hij benoemd tot kanunnik van de kathedraal van Liverpool. In 2002 kreeg hij de Templetonprijs voor zijn wetenschappelijke inzet en zijn streven om geloof en wetenschap met elkaar te verzoenen. Verschillende van zijn boeken, onder meer dat over geloof en wetenschap, zijn ook in het Nederlands verschenen.

Bron: Templeton Stichting/Christian Today