Tentoonstelling brengt de Bijbel dichtbij

Een Bijbeltentoonstelling in het Limburgse As brengt deze en volgende week zondag de Bijbel terug tot bij de mensen.
13/10/2016 - 15:31
Guttenbergbijbel © Wikipedia

Op zondag 16 en 23 oktober kunnen belangstellenden in de Sint-Aldegondiskerk van As kennismaken met de tentoonstelling De Bijbel dichtbij. De expo, met enkele knappe Bijbelexemplaren, is georganiseerd in samenwerking met de dienst Cultuur As en de Sint-Aldegondiskring.

Dankzij de samenwerking met Bijbelverzamelaars zijn uitzonderlijke exemplaren samengebracht waaronder ook de verzameling Bijbels van Karel Driessen, een gepassioneerde Limburgse Bijbelverzamelaar. Driessen getuigt hoe zijn passie voor het verzamelen van Bijbels doorheen de jaren is gegroeid: Jarenlang was ik godsdienstleraar. Na het Tweede Vaticaans Concilie werd ons gevraagd om minder te doceren en meer te getuigen. De bestaande schoolhandboeken werden waardeloos. Op school, in het atheneum waar ik werkzaam was, was er echter geen budget voor Bijbels voorzien. Vanaf de jaren 1970 begon ik stilaan met het verzamelen van Bijbels. Ook na mijn pensioen in 1990 is mijn passie niet gestopt.

Uitzonderlijke verzameling Bijbelexemplaren

De collectie bevat meer dan 700 Bijbels en Bijbelboeken zoals Psalmen en de Evangeliën. Meest recent is een afdruk van de vier evangeliën in het Middelnederlands, uit 1200. Wie deze mooie Bijbels wil leren kennen is nu en volgende week zondag welkom in de kerk van As, telkens van 14 tot 17 uur. School- en andere groepen kunnen de expo ook op andere uren op aanvraag bezoeken.

De Bijbelcollectie van Driessen wordt voor deze tentoonstelling met andere kostbare Bijbelboeken, exclusieve Bijbelvertalingen en andere kostbare geschriften van verzamelaars aangevuld. Er is onder meer een kopie te zien van de Guttenbergbijbel, een Leuvense Bijbel van Nicolaas Van Wing uit 1553, een origineel exemplaar uit de zestiende eeuw van de polyglot in vijf talen van Plantijn in Antwerpen, verschillende exemplaren van de lutherbijbel en zelfs een Nederlandstalige Koran uit Indonesië van 1934.

Bijbel dreigt vergeten cultuurgoed te worden

Karel Driessen is vooral fier op zijn Bijbelexemplaar van Nicolaas Van Wing: Dit exemplaar is oorspronkelijk uit Hasselt afkomstig. Het werd wellicht nog uit het puin gehaald van de afgebrande bibliotheek in Leuven. Toen ik deze Bijbel van Van Wing kreeg was hij een wrak. Ik liet hem later bij de benedictijnen in Vaals (Nederland) herstellen.

Deze tentoonstelling tracht de Bijbel dichter bij de mensen te brengen. De Bijbel is een kostbaar cultuurgoed. Maar hij dreigt maatschappelijk en bij de jongere generatie steeds sterker op de achtergrond te geraken. Bezoekers worden attent gemaakt op de narratieve stijl, maar ook de luister en prachtige beelden van de Bijbel. Enkele fraaie voorbeelden illustreren hoe de Bijbelteksten vaak ook in prachtige beelden zijn vertaald.