Tentoonstelling kleurt heropening Leuvense Sint-Pieterskerk

De Leuvense Sint-Pieterskerk heropent met een tentoonstelling van topwerken van onder meer de Vlaamse meester Dieric Bouts.
03/03/2020 - 16:01

Op 7 maart opent in de gerestaureerde Leuvense Sint-Pieterskerk de expo Tussen hemel en Aarde, waarin Het Laatste Avondmaal van de Leuvense meester Dieric Bouts centraal staat. De permanente toptentoonstelling is mogelijk dankzij de samenwerking van de stad Leuven, het Museum M, de kerkraad van Sint-Pieter en Toerisme Vlaams-Brabant. De Leuvense Sint-Pieterskerk - een hoogtepunt van Brabantse gotiek - onderging de voorbije 35 jaar een ingrijpende restauratie waarbij vanaf 1985 eerst de buitenkant en de laatste tien jaar ook het interieur aan bod kwam. De komende 50 jaar is de kerk stellingenvrij.

Sint-Pieterskerk in Leuven
Sint-Pieterskerk in Leuven © Visit Flanders/Toerisme Vlaanderen

Vlaamse Meesters

Na 35 jaar intensieve arbeid wordt de prachtige gotische kerk, die erkend is als Werelderfgoed van de Mensheid, vrijdagavond 6 maart officieel geopend met een nieuwe permanente presentatie van Vlaamse topstukken, met de twee belangrijkste werken van de Vlaamse seester Dirk Bouts -  Het Laatste Avondmaal en De Marteling van de Heilige Erasmus – als blikvangers. Beide werken werden destijds door Bouts speciaal geschilderd voor de Leuvense Sint-Pieterkerk. De expo Tussen Hemel en Aarde - Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts is een onderdeel van het project Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen. Dat moet de Vlaamse meesters internationaal in de kijker plaatsen. Andere blikvangers van Tussen Hemel en Aarde zijn de Edelheeretriptiek, het Triomfkruis van Jan Borman, de imposante Sacramentstoren, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van Fiere Margriet.

Tussen Hemel en Aarde is vanaf zaterdag 7 maart gratis toegankelijk voor het grote publiek. Tijdens het openingsfeest op de Grote Markt kunnen bezoekers voorproeven van het Boutsbier, de Boutskaas (Pas de Bouts) en de Boutssaucijs die allemaal ter gelegenheid van deze tentoonstelling worden gelanceerd.

Lees meer over en teken in voor deelname aan het feestelijke openingsweekend van 'Het Laatste Avaondmaal van Bouts'.

Bron: Museum M/HetNieuwsblad