Tertio: ‘Al of niet symbolische abortuswet’
Tertio-hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde twijfelt niet: de nieuwe abortuswet moet en zal er komen. Het door de regeringspartijen bereikte compromis schrapt abortus uit het strafwetboek, maar houdt het strafbaar als de voorwaarden niet zijn gerespecteerd. In de praktijk verandert zo goed als niets. Ook al gaat het symbolische akkoord volgens de progressieven niet ver genoeg, de belangrijkste horde is dan toch genomen door abortus uit het strafwetboek te halen.
Fiat van Zorgnet-Icuro
Ook uit andere hoeken klinkt kritiek, schrijft Van Lierde. Waarom worden artsen die weigeren abortus uit te voeren, verplicht door te verwijzen? Zo werken ze indirect toch mee, tegen hun geweten in. Is die maatregel niet overbodig, gezien er in ons land voldoende abortuscentra en ziekenhuizen zijn waar je terechtkan? (…) En hebben katholieke instellingen nog de vrijheid die ingreep te weren? Van Lierde is scherp voor topvrouw Margot Cloet van belangenbehartiger Zorgnet-Icuro die de voorliggende wet verdedigt. Met zulke vrienden heb je geen oppositie meer nodig. Als de koepel al niet meer opkomt voor de vrijheid van vereniging van haar leden ...
Alternatieve anticonceptie
Dat niet langer verantwoord moet worden waarom er een ‘noodsituatie’ is en de vaste wil van de vrouw volstaat, dreigt van abortus in veel gevallen een ‘alternatieve anticonceptie’ te maken, vreest Van Lierde. Het banaliseert die ingreep en het leven in wording. Wat is de waarde van een foetus of embryo? Is het maar biologisch weefsel of toch een mens in spe?Onderhuids speelde die vraag mee, gezien CD&V in ruil voor hun goedkeuring van de abortuswet afdwong dat doodgeboren kinderen sneller erkend kunnen worden, vanaf 140 dagen (20 weken) in plaats van 180. Ligt daar dan de arbitraire grens tussen embryonaal weefsel en een volwaardig mensenleven dat bescherming verdient?