Terug in het Vaticaan, maar wordt paus Franciscus nog dezelfde of breekt een nieuwe fase aan?

Experts trekken parallellen naar Johannes-Paulus II 20 jaar geleden, maar in het Vaticaan klinkt het beslist dat een zieke paus niet minder paus is.
24/03/2025 - 13:03

Zondag mocht paus Franciscus het Gemelli-ziekenhuis na 38 dagen eindelijk verlaten. Maar eerst groette hij van op het balkon van het ziekenhuis de mensen die er soms al dagen voor hem komen bidden. Erg gecharmeerd was de vrouw ‘met de gele bloemen’, die persoonlijk bedankt werd door de paus. ‘Brava’ (goed zo), zo complimenteerde hij haar met zijn duim in de lucht.

Geweldig ontroerd, zei ze aan Vatican News: ‘Ik kan nog steeds niet geloven dat de paus mij bedankte. Ik ben zielsgelukkig. Wat een mooie verrassing. Dit had ik nooit verwacht.’ Het boeket werd overgenomen door een politieman en aan de paus bezorgd.

Wat met de Goede Week en Pasen?

In de tijd van Johannes-Paulus II gebeurde het wel vaker dat de paus niet aanwezig was op de grote vieringen van de Goede Week en Pasen. Paus Franciscus wordt verondersteld om nog twee maanden rust te houden. Hij mag geen audiënties doen met grote groepen. Wel staat voor 8 april een audiëntie gepland met het Britse koningspaar.

Wellicht zal de paus niet aan alle vieringen deelnemen, maar als hij verder goed herstelt zoals hij bezig is, is het niet uitgesloten dat hij er met Pasen toch bij is, al zal hij wellicht niet zelf voorgaan en de homilie uitspreken.

Wordt de paus nog wel weer de oude?

Het is duidelijk dat paus Franciscus erg verzwakt is. Hij heft zijn armen met veel moeite op en is na enkele zinnen buiten adem. In de wagen op weg naar het Vaticaan konden camera’s hem filmen met zuurstofbuisjes in de neus. Dokters schreven hem nog twee maanden rust voor. Komt hij er helemaal door nadien of moeten we stilaan wennen aan een stille paus? In ieder geval ziet de paus zijn broze toestand als een teken van solidariteit met al wie kwetsbaar is in de wereld.

Christopher Lamb (CNN): ‘Ik denk dat de paus een nieuwe manier zal vinden om paus te zijn terwijl hij herstelt van zijn dubbele longontsteking.’

Valérie Dupont (Italië-correspondent RTBF): ‘Deze paus is duidelijk verzwakt en niet meer dezelfde. Hij treedt een nieuwe fase van zijn pontificaat binnen.’

Kardinaal Fernández, prefect van het dicasterie voor de Geloofsleer, spreekt ook van een nieuwe fase, maar dan wel omdat we ‘nog enkele verrassingen’ mogen verwachten van deze paus. Bij die verrassingen alleszins geen aftreden, zo stelt de Argentijnse kardinaal.

Aartsbisschop Peña Parra, hoofd Algemene Zaken op het Staatssecretariaat, is ervan overtuigd dat de paus op termijn 100% zal herstellen en helemaal ‘de oude’ wordt.

Vanuit het Vaticaan is de boodschap heel duidelijk: de paus is niet minder paus omdat hij verzwakt is. Hij is geen manager of organisator van evenementen. Zijn taak is om de gelovigen in hun geloof te bevestigen. En dat doet hij ook zoals hij op dit moment is, terwijl hij wel telefoontjes blijft doen naar Gaza en de wereld blijft oproepen tot vrede en ontwapening.

De taak van de paus is om katholieken in hun geloof te bevestigen. Dat doet hij ook zoals hij nu is.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Zicht op het brede voetpad met banken en jonge plantjes

Burgemeester Roberto Gualtieri liep als eerste over de weg van ongeveer 1 km, die loopt van het treinstation San Pietro naar de Sint-Pietersbasiliek.

Charles en Camilla bij paus Franciscus.

Eerder was besloten de audiëntie uit te stellen vanwege de gezondheidstoestand van paus Franciscus, die pas 18 dagen geleden het ziekenhuis verliet.

De podcasts werden vertaald en bewerkt door Anne Dewaele, Katrien Sollie en Luc Coremans voor de ‘Kathedrale Podcasts’ van bisdom Antwerpen.

Overwegend christelijke mensen van het Igbo-volk protesteren voor meer veiligheid in de zuidelijke Nigeriaanse staat Anambra in 2021

Dat zegt een Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie. Niet alleen jihadistische organisaties, maar ook het leger doodt burgers op basis van religie.

Gabrielle 'Coco' Chanel in 1928

De abdij in de Franse Corrèze huisvestte ooit een weeshuis waar Gabrielle 'Coco' Chanel mogelijk een deel van haar jeugd doorbracht.

Expo 'Trots & Troost: middeleeuwse getijdenboeken en hun lezers'

Van de meid tot de hertog, vrijwel elke middeleeuwer had wel zijn getijdenboek. Al zijn vooral de luxeversies bewaard voor het nageslacht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Login als abonnee of maak een nieuw profiel aan

Onze redactie en vrijwilligers brengen je iedere dag nieuws en verhalen over geloof en zingeving.
Op basis van je e-mailadres kijken we na als je al eerder een profiel aanmaakte op Otheo.be en je als abonnee gekend bent.
Indien ja, dan vragen we je in de volgende stap naar je wachtwoord.
Indien nee, dan kan krijg je de kans om een profiel aan te maken, te starten met een proefabonnement of je Kerk & Leven abonneenummer toe te voegen.