Terug in het Vaticaan, maar wordt paus Franciscus nog dezelfde of breekt een nieuwe fase aan?
Zondag mocht paus Franciscus het Gemelli-ziekenhuis na 38 dagen eindelijk verlaten. Maar eerst groette hij van op het balkon van het ziekenhuis de mensen die er soms al dagen voor hem komen bidden. Erg gecharmeerd was de vrouw ‘met de gele bloemen’, die persoonlijk bedankt werd door de paus. ‘Brava’ (goed zo), zo complimenteerde hij haar met zijn duim in de lucht.
Geweldig ontroerd, zei ze aan Vatican News: ‘Ik kan nog steeds niet geloven dat de paus mij bedankte. Ik ben zielsgelukkig. Wat een mooie verrassing. Dit had ik nooit verwacht.’ Het boeket werd overgenomen door een politieman en aan de paus bezorgd.
Wat met de Goede Week en Pasen?
In de tijd van Johannes-Paulus II gebeurde het wel vaker dat de paus niet aanwezig was op de grote vieringen van de Goede Week en Pasen. Paus Franciscus wordt verondersteld om nog twee maanden rust te houden. Hij mag geen audiënties doen met grote groepen. Wel staat voor 8 april een audiëntie gepland met het Britse koningspaar.
Lees ook
Wellicht zal de paus niet aan alle vieringen deelnemen, maar als hij verder goed herstelt zoals hij bezig is, is het niet uitgesloten dat hij er met Pasen toch bij is, al zal hij wellicht niet zelf voorgaan en de homilie uitspreken.
Wordt de paus nog wel weer de oude?
Het is duidelijk dat paus Franciscus erg verzwakt is. Hij heft zijn armen met veel moeite op en is na enkele zinnen buiten adem. In de wagen op weg naar het Vaticaan konden camera’s hem filmen met zuurstofbuisjes in de neus. Dokters schreven hem nog twee maanden rust voor. Komt hij er helemaal door nadien of moeten we stilaan wennen aan een stille paus? In ieder geval ziet de paus zijn broze toestand als een teken van solidariteit met al wie kwetsbaar is in de wereld.
Christopher Lamb (CNN): ‘Ik denk dat de paus een nieuwe manier zal vinden om paus te zijn terwijl hij herstelt van zijn dubbele longontsteking.’
Lees ook
Valérie Dupont (Italië-correspondent RTBF): ‘Deze paus is duidelijk verzwakt en niet meer dezelfde. Hij treedt een nieuwe fase van zijn pontificaat binnen.’
Kardinaal Fernández, prefect van het dicasterie voor de Geloofsleer, spreekt ook van een nieuwe fase, maar dan wel omdat we ‘nog enkele verrassingen’ mogen verwachten van deze paus. Bij die verrassingen alleszins geen aftreden, zo stelt de Argentijnse kardinaal.
Aartsbisschop Peña Parra, hoofd Algemene Zaken op het Staatssecretariaat, is ervan overtuigd dat de paus op termijn 100% zal herstellen en helemaal ‘de oude’ wordt.
Vanuit het Vaticaan is de boodschap heel duidelijk: de paus is niet minder paus omdat hij verzwakt is. Hij is geen manager of organisator van evenementen. Zijn taak is om de gelovigen in hun geloof te bevestigen. En dat doet hij ook zoals hij op dit moment is, terwijl hij wel telefoontjes blijft doen naar Gaza en de wereld blijft oproepen tot vrede en ontwapening.