Teruggevonden schilderij krijgt plaats in St.-Romboutskathedraal

In de Mechelse Sint-Romboutskathedraal werd zaterdag een aan de School van Rubens toegeschreven schilderij van Sint-Franciscus van Assisi onthuld.
08/11/2021 - 15:46
Sint-Romboutskathedraal
Sint-Romboutskathedraal © Onroerend Erfgoed/Ann Slaghmeulen

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen werd zaterdag een schilderij met een afbeelding van Sint-Franciscus van Assisi dat zes jaar geleden werd ontdekt aan het publiek voorgesteld. Het doek werd in 2015 bij toeval teruggevonden op de zolders van de Sint-Romboutskathedraal. Het verkeerde in slechte staat en werd via een crowdfunding (met geld afkomstig van een groot aan­tal klei­ne fi­nan­ciers die ge­wor­ven zijn via op­roe­pen in so­ci­a­le me­dia e.d.) gerestaureerd.

De Mechelse historicus Patrick De Greef van Vrienden van Sint-Rombout zegt daarover in een interview met de Gazet van Antwerpen: Het schilderij verkeerde in enorm slechte staat. Er zaten op verschillende plaatsen scheuren en gaten in. Het werd snel duidelijk dat het een erg waardevol schilderij is. Het wordt toegeschreven aan de School van Rubens. De historicus gaat ervan uit dat het schilderij aanvankelijk eigendom was van een klooster en in de negentiende eeuw werd weggeschonken. Het krijgt een definitieve plaats in de kathedraal, eens het interieur opnieuw volledig is gerestaureerd.

Bron: GVA