Thema wereldvredesdag 2024 bekend

De boodschap van de paus van 1 januari 2024 staat in het teken van kunstmatige intelligentie en vrede.
08/08/2023 - 16:08
Wereldvrededag
Wereldvrededag © Vatican Media

De persdienst van de Heilige Stoel heeft vandaag bekendgemaakt dat de jaarlijkse boodschap van de paus voor de Wereldvredesdag op 1 januari deze keer in het teken staat van het thema ‘Kunstmatige intelligentie en vrede’:

'De opmerkelijke vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie heeft een steeds grotere impact op de menselijke activiteit, het persoonlijke en sociale leven, de politiek en de economie. Paus Franciscus roept in zijn boodschap op tot een open dialoog over de betekenis van deze nieuwe technologieën, die een ontwrichtend potentieel en ambivalente effecten bezitten.’

Volgens de Heilige Stoel zal de paus in zijn boodschap aandringen op meer controle op de productie en het gebruik van dergelijke apparaten en pleiten voor het doorbreken van de logica van geweld. Hij zal ook verduidelijken hoe middelen die worden ingezet in de ontwikkeling en de aankoop van dergelijk wapentuig (o.a. killing robots) ten koste gaan van de meest kwetsbare en uitgeslotenen. 

Het Vaticaan dringt nog aan op een bezinning over de vraag hoe kunstmatige intelligentie ten dienste van de mensheid kan worden gebruikt.

Bron: VIS