Thomas Halik waarschuwt voor misbruik christelijke symbolen

Christenen moeten de moed hebben om het misbruik van het christendom in de retoriek van populisten af te wijzen, zegt Templetonwinnaar Thomas Halik.
06/05/2019 - 14:55
Tomas Halik
Tomas Halik © Philippe Keulemans

De Tsjechische professor en Templetonwinnaar Thomas Halik, een van de belangrijkste Europese christelijke intellectuelen, heeft tijdens de Europese bedevaart in het Oostenrijkse bedevaartsoord Mariazell gewaarschuwd voor het misbruik van christelijke symbolen. Hij waarschuwde de bedevaarders gelovigen die voornamelijk uit Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië en Slovenië afkomstig waren voor het gevaar om het geloof te verwarren met nationalisme en vreemdelingenhaat.

Nationalisme en populisme vormen de grootste bedreiging voor de Europese eenheid en het proces van Europese integratie. Halik verwees vooral naar bewegingen in Polen en Hongarije die een terugkeer naar christelijke waarden preken, maar tegelijk ook haat tegen migranten en moslims verkondigen en democratie door een autocratisch systeem proberen te vervangen.

God dreigt op veel plaatsen in Europa verward te worden met de natie en het christelijke geloof met de gevaarlijke afgoderij van xenofobie en populisme. Maar deze lieden kunnen zich zeker niet beroepen op de God, die de vader van Jezus is. Halik waarschuwde kerkleiders nog voor de bekoring van de loze beloften van nationalisten en populisten. Zij dreigen ervoor te zorgen dat de Kerk haar geloofwaardigheid verliest.

Bron: Kathpress.at