Tibériade plaatst groot houten kruis van vrede en broederschap

Het kruis is geplaatst ter vervanging van het grote stenen kruis dat in 1984 werd verwoest tijdens een storm. 
27/03/2022 - 12:12
Al om 7 uur 's morgens werd gestart met de plaatsing van het kruis
Al om 7 uur 's morgens werd gestart met de plaatsing van het kruis © Cathobel/La Croisée-architectuur

Vlakbij de Tibériade-gemeenschap in Lavaux-Saint-Anne werd eerder van de week een monumentaal eikenhouten kruis opgericht, dat vanop de heuvel Jeumont uitkijkt op zowel het dorp Wellin als de snelweg E411. Het kruis is 14 meter hoog. 

Volgens de broeders van de gemeenschap is het de voortzetting van het evangelisatieproces dat 125 jaar geleden werd gestart, toen er op deze heuvel een stenen kruis van dezelfde grootte werd opgericht. Dat oorspronkelijke kruis raakte echter in 1984 tijdens een stevige storm verwoest. Daarna groeide bij de Tiberiade-gemeenschap, die zich hier 40 jaar geleden vestigde, het plan om opnieuw een kruis op te richten dat van ver te zien zou zijn. Het moest tegelijk  eigentijds zijn qua ontwerp en licht in zijn structuur.

De 14 staanders in massieve eiken waaruit het kruisbeeld is opgebouwd verwijzen naar de  14 kruiswegstaties. 

Marc Piret, de stichter van de gemeenschap en initiatiefnemer, hoopt dat het kruis in een tijd van ontchristianisering en broedermoord eraan kan helpen herinneren dat ooit een man ervoor koos te sterven voor de redding van de mensen, van alle mensen. Het is een uitnodiging om vrede te sluiten, ons te verzoenen of op zijn minst te bidden voor onze vijanden. Laten we nooit vergeten dat uit het kruis de Heilige Geest ontspringt, gesymboliseerd door de duif.

Bron: Infocatho