Tien procent van de legaten in Frankrijk is bestemd voor de Kerk

De krant La Croix maakte een analyse van de inkomsten van de katholieke Kerk in Frankrijk, die geen staatssteun krijgt.
24/03/2018 - 11:00
Gelovigen in Lourdes
Gelovigen in Lourdes © Philippe Keulemans

De Franse katholieke Kerk kreeg in 2015 steun van haar gelovige achterban voor een bedrag van 632 miljoen euro. Daarvan was 40 procent fiscaal aftrekbaar. Dat zegt Laurence de Nervaux, het hoofd van het Observatorium voor Filantropie van de Fondation de France. De financiële steun van de gelovigen neemt lichtjes toe. In 2011 ontving de katholieke Kerk 611 miljoen euro.

De belangrijkste bronnen van inkomsten voor de katholieke Kerk zijn de collectes tijdens de vieringen, de vergoedingen voor speciale vieringen, zoals doopsel, huwelijk, uitvaart of bijzondere gebedsintenties – samen goed voor een bedrag van 279 miljoen euro – en de jaarlijkse bijdrage van de gelovigen voor het functioneren van de parochies en de vergoeding voor geestelijken en leken voor een bedrag van 255 miljoen euro, legt Laurence de Nervaux in een interview met de krant La Croix uit. De opbrengsten van de legaten en donaties voor 2015 bedragen 98 miljoen euro. Dat betekent dat een tiende van de legaten in Frankrijk bestemd is voor de katholieke Kerk.

De Nervaux voegt eraan toe: De legaten zijn dus een belangrijke bron van inkomsten, die de katholieke Kerk niet uit het oog mag verliezen. Bovendien worden de collectes almaar professioneler en de Franse bisdommen zette ook steeds vaker fondsenwervers in om de nodige financiële middelen samen te brengen.

Bron: La Croix